GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Helen Sjöholm och Anna Stadling inför julkonserten: ”Något hoppfullt mitt i mörkret”

Helen Sjöholm och Anna Stadling tar julen och ljuset, eller marschallerna, med sig till Kalmar.
Den 17 december gör de ett turnéstopp i Kalmarsalen med julkonserten ”Snö & Marschaller”.
Kalmar • Publicerad 14 december 2022
Sångerskorna Helen Sjöholm och Anna Stadling är aktuella med turnén ”Snö & Marschaller”.
Sångerskorna Helen Sjöholm och Anna Stadling är aktuella med turnén ”Snö & Marschaller”.Foto: Nikola Stankovic

Historien bakom succéduon Helen Sjöholm och Anna Stadling började redan för 40 år sedan i Sundsvall när de då tolvåriga flickorna förenades i det gemensamma intresset för musik och sång.

Då sjöng de tillsammans i flickkör och har följts åt sedan dess; nu är de aktuella med turnén ”Snö & Marschaller” som är döpt efter duons julalbum som släpptes tidigare i höstas.

– Det är väldigt speciellt när vi får sjunga tillsammans. När vi var tonåringar hade vi en duo tillsammans, så vår nya skiva har nog funnits i oss sedan dess, säger sångerskan Anna Stadling.

– Skivan är en väg ut för oss, vi upplevde efter att vi hade turnerat 2018 att vi saknade ett gemensamt album och så blev det, fortsätter Stadling.

På albumet ”Snö & Marschaller, döpt efter Lars Winnerbäcks låt från 2017, tolkar Sjöholm och Stadling folkkära jullåtar men framför också nyskrivet material.

Och att det blev just jullåtar som sångerskorna ville släppa ihop föll sig ganska naturligt, menar Helen Sjöholm.

– Vi har sjungit jättemycket i kör ihop när vi var små och när vi bildade duo som tonåringar började Anna vara i Härnösand på ett musikgymnasium och jag var i Sundsvall. När vi sammanstrålade var det under somrarna eller jularna. Vi arrangerade då egna julkonserter när vi sågs, så sammanstrålningen kring julen känns organisk, säger Helen.

"Responsen vi fått är helt fantastisk”, säger sångerskan Anna Stadling efter det nya albumet och pågående turné.
"Responsen vi fått är helt fantastisk”, säger sångerskan Anna Stadling efter det nya albumet och pågående turné.Foto: Nikola Stankovic

Efter hårt arbete med albumet ihop med producenten Tobias Fröberg bestämde sig tjejerna för att göra en efterföljande Sverigeturné, en favorit i repris efter den hyllade turnén de gjorde tillsammans 2018.

Nu förbereder de sig inför stundande Kalmarspelning.

– Responsen vi fått är helt fantastisk. Att få stå bland musikanterna och publiken är otroligt, varje kväll känns lekfull. Det händer nya grejer varje kväll, säger Anna.

Vad vill ni att publiken i Kalmar tar med sig hem?

– En öppen dörr skulle jag säg, man kanske kan få en känsla av att julen betyder något mer än att bara ”få ihop det”. Man kanske kan få med sig en liten marschall av något hoppfullt mitt i mörkret, säger Helen.

Spelningen i Kalmar är en av de sista nu gör på turnén, hur känns det?

– Vi börjar förstå att turnén ska ta slut och vi vill inte det riktigt. Vi ska verkligen njuta av det sista nu, fortsätter Helen.

Den 17 december syns de i Kalmarsalen ihop med musikerna Jesper Nordenström på klaviatur, Nisse Törnqvist på trummor och slagverk, gitarristen Johan Lindström, basisten Dan Berglund och sångerskan Linnea Olsson på kör och cello.

”Sammanstrålningen kring julen känns organisk”
Helen Sjöholm.
Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.