unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Nyheterarrow-down
  2. Livsstilarrow-down
  3. Kultur & Nöjearrow-down
  4. Familjarrow-down
  5. Sport
  6. E-tidning
  7. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!

Hemisolering för hushåll med fall av covid-19

Som en ytterligare åtgärd för att minska smittspridningen beslutade Folkhälsomyndigheten i förra veckan om riktlinjer för hemisolering av hushållskontakter. Region Kalmar län presenterar nu de förhållningsregler som gäller där en person har konstaterad covid-19.

– Från det att en person i ett hushåll testats positiv för covid-19, ska alla i hushållet agera som om de också testats positivt för covid-19 och undvika kontakter med andra. Man ska stanna hemma minst sju dagar även om man inte har symtom. Kan man jobba hemifrån gör man det, annars utgår smittbärarpenning från Försäkringskassan. Detta är förhållningsregler som behandlande läkare ger och den som omfattas kommer att bli kontaktad av smittspårningsenheten, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin, i ett pressmeddelande.

Om man är symtomfri upphör förhållningsreglerna automatiskt dag åtta. Dock bör man vara observant på symtom ytterligare sju dagar. Dagarna räknas från den dagen den smittade personen blev provtagen.

I Kalmar län är det i dagsläget få bekräftade fall, samt få patienter inlagda på sjukhus. Sedan mitten av sommaren har ingen patient varit i behov av intensivvård. Dock ser Region Kalmar län tecken på en ökning.

– En förklaring till det gynnsamma smittläget kan vara den omfattande smittspårning som sker genom vilken numera drygt två tredjedelar av alla bekräftade fall upptäcks. Samtidigt vet vi att utvecklingen snabbt kan vända, inte minst ser vi det i många andra län just nu. Därför är det oerhört viktigt att vi fortsätter att hålla i och hålla ut, säger regiondirektör Ingeborg Eriksson.

Folkhälsomyndigheten, i samråd med smittskyddsläkaren, har som ett ytterligare steg för att begränsa smittspridningen möjlighet att besluta om lokala allmänna råd i samband med större utbrott. Det kan exempelvis vara att rekommendera invånare att begränsa sitt resande, undvika resande med kollektivtrafik samt att begränsa sitt umgänge med personer i riskgrupper.