Hemlösa Katter Kalmar: ”50 till 60 katter behöver nytt hem”

Just nu behöver 50 till 60 hemlösa katter nya hem. ”Den här sommaren har det exploderat och vi vet inte vad det beror på”, säger Jeanette Nilsson, från Hemlösa Katter Kalmar. Det är alltifrån kattungar till seniorer som behöver en familj.
Publicerad 11 september 2020 • Uppdaterad 14 september 2020
Foto: Privat

– Ett tag hade vi runt 100 katter placerade ute i olika stödhem. Det är alltifrån ensamma vuxna katter och mammor med kattungar till ensamma kattungar. Det har varit så mycket – en extremt jobbig sommar, säger Jeanette Nilsson, som jobbar ideellt för Hemlösa Katter Kalmar.

Det finns just nu så många hemlösa katter att Hemlösa Katter Kalmar har börjat fundera på om de ens kommer att få ut alla kattungar som väntar på nytt hem, berättar Jeanette. Enligt henne har de ingen aning om vad det stora antalet beror på, men deras teorier är att mängden katter kan ha att göra med att det var en mild vinter, eller att folk har blivit mer uppmärksamma på katter som inte verkar ha ett hem och väljer att kontakta Hemlösa Katter Kalmar.

– Nu ligger vi på 50 till 60 katter som behöver ett hem och det fortsätter att rulla in ärenden. Bara senaste veckan har vi fått in ärenden om 13 katter. Det finns inget stopp. Vi har inget katthem där vi tar in katterna där de får leva, utan vi jobbar med stödhem. Det hänger helt och hållet på att människor öppnar upp sina hem för att det ska funka. Det här är en karusell som aldrig slutar gå, säger Jeanette Nilsson.

En granne i området fick flytta in på hem för 2-3 månader sedan och när hon flyttade så brydde sig inte släktingarna om hennes katter som varit utekatter. Björnbär blev kvarlämnad och levde i en källare i några månader. Han var väldigt rädd och började få tovor och bli allt sämre skick. Han blev infångad den 16 juli 2020. Björnbär är nu omhändertagen, frisk och har blivit en riktig kelgris.
En granne i området fick flytta in på hem för 2-3 månader sedan och när hon flyttade så brydde sig inte släktingarna om hennes katter som varit utekatter. Björnbär blev kvarlämnad och levde i en källare i några månader. Han var väldigt rädd och började få tovor och bli allt sämre skick. Han blev infångad den 16 juli 2020. Björnbär är nu omhändertagen, frisk och har blivit en riktig kelgris.Foto: Privat

Hemlösa Katter Kalmar arbetar ideellt. De går runt ekonomiskt genom att de tar in katter, steriliserar eller kastrerar dem, vaccinerar, chipmärker och ID-märker dem. Sedan tar de en adoptionsavgift för veterinärkostnaden, och den intäkten går sedan till att hjälpa nästa katt.

– Sedan finns det väldigt snälla människor som skänker gåvor till oss. Vi är beroende av människor och extra mycket detta året på grund av pandemin. Innan har vi kunnat stå på marknader och loppisar för att visa upp oss och sälja vissa saker, men det är ju inget sånt nu. Det går inte riktigt hand i handsken med att det är fler katter det här året.

Förutom att Hemlösa Katter Kalmar söker folk som är intresserade av att adoptera en katt är de även i stort behov av fler stödhem för att se någon ljusning.

– Stödhem räddar liv – så är det ju. En katt som har gått ute under väldigt lång tid blir tacksamma för väldigt lite. Den behöver mat, vatten, sand, tillsyn och att man visar att man finns. Många kräver inte mycket. Det är först lite senare som man börjar jobba med den sociala biten, säger Jeanette Nilsson och tillägger,

– Många stödhem är stående stödhem. ”Vi ska bara städa upp här hemma, så är vi redo för en ny katt”, säger en del. Det är vi väldigt tacksamma för.

Ceder är en osäker kille född 2014 som inte litar helt på människor ännu. Han är infångad vid Kapelludden i Borgholm och landar nu långsamt i sitt stödhem och lär sig att människor inte är så farliga och att livet inomhus inte är så dumt. Ceder behöver ett lugnt hem utan livliga hundar, men gärna en snäll kattkompis. Han är försiktig men gör stora framsteg i sitt stödhem.
Ceder är en osäker kille född 2014 som inte litar helt på människor ännu. Han är infångad vid Kapelludden i Borgholm och landar nu långsamt i sitt stödhem och lär sig att människor inte är så farliga och att livet inomhus inte är så dumt. Ceder behöver ett lugnt hem utan livliga hundar, men gärna en snäll kattkompis. Han är försiktig men gör stora framsteg i sitt stödhem.Foto: Privat
Chilli, född 1012, var hemlös och gick runt och bråkade med andra hankatter i Halltorp, han var känd i området och matades sedan minst sju år tillbaka. Chilli är mycket tam, pratglad och kelig.
Chilli, född 1012, var hemlös och gick runt och bråkade med andra hankatter i Halltorp, han var känd i området och matades sedan minst sju år tillbaka. Chilli är mycket tam, pratglad och kelig.
Honu, född 2019, hittades i ett bostadsområde Nybro den 28 juni 2020. Hon är 6-8 månader gammal, väldigt tillgiven och var dräktig. Den 18 juli 2020 födde Honu tre ungar. Supertam och gosig katt.
Honu, född 2019, hittades i ett bostadsområde Nybro den 28 juni 2020. Hon är 6-8 månader gammal, väldigt tillgiven och var dräktig. Den 18 juli 2020 födde Honu tre ungar. Supertam och gosig katt.Foto: Privat
Krasse, född 2020,  hittades vid Kapelludden i Borgholm tillsammans med sin mamma Smörboll och sina syskon. Han är lite försiktig men tycker om att bli klappad och gör stora framsteg.
Krasse, född 2020, hittades vid Kapelludden i Borgholm tillsammans med sin mamma Smörboll och sina syskon. Han är lite försiktig men tycker om att bli klappad och gör stora framsteg.Foto: Privat
Jim är en osäker kille som kräver lite social träning. Han söker sällskap och vill börja lita på människor men vågar inte släppa helt.Han kommer bli en jättemysig kisse bara man ger honom lite tid.
Jim är en osäker kille som kräver lite social träning. Han söker sällskap och vill börja lita på människor men vågar inte släppa helt.Han kommer bli en jättemysig kisse bara man ger honom lite tid.Foto: Privat
Romeo, född 2012, är en superfin och tam hankatt. Han har en sned svans och hade två stora sår på ryggen då han blev attackerad av en annan katt i området. Romeo är nu frisk och extremt kärvänlig och social.
Romeo, född 2012, är en superfin och tam hankatt. Han har en sned svans och hade två stora sår på ryggen då han blev attackerad av en annan katt i området. Romeo är nu frisk och extremt kärvänlig och social.Foto: Privat
Tesla hittades på en soptipp kvällen den 21 maj 2020. Stödhemmet får klappa honom lite och lovar att han snabbt kommer bli en tillgiven go kisse. Tesla är troligtvis född hösten 2019.
Tesla hittades på en soptipp kvällen den 21 maj 2020. Stödhemmet får klappa honom lite och lovar att han snabbt kommer bli en tillgiven go kisse. Tesla är troligtvis född hösten 2019.Foto: Privat
Zoro, född 1017, kommer från ett misärärende där ett 30-tal katter bott i en källare under flera år. Zoro är otroligt kelig och älskar att bli klappad. Zoro har en nervskada i ena framtassen vilket gör att han inte stödjer på den. Han har dock inte ont av detta men kommer behöva vara innekatt i framtiden. Zoro vill flytta tillsammans med sin bästa vän Zeiss.
Zoro, född 1017, kommer från ett misärärende där ett 30-tal katter bott i en källare under flera år. Zoro är otroligt kelig och älskar att bli klappad. Zoro har en nervskada i ena framtassen vilket gör att han inte stödjer på den. Han har dock inte ont av detta men kommer behöva vara innekatt i framtiden. Zoro vill flytta tillsammans med sin bästa vän Zeiss.
Zeiss, född 2017, kommer från ett misärärende där ett 30-tal katter bott i en källare under flera år. Zeiss är nu kastrerad och har fått smak för inomhuslivet. Hon tycker om att bli klappad, men är lite mer försiktig än Zoro. Zeiss vill flytta tillsammans med sin bästa vän Zoro.
Zeiss, född 2017, kommer från ett misärärende där ett 30-tal katter bott i en källare under flera år. Zeiss är nu kastrerad och har fått smak för inomhuslivet. Hon tycker om att bli klappad, men är lite mer försiktig än Zoro. Zeiss vill flytta tillsammans med sin bästa vän Zoro.Foto: Privat
Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.