Annons

Hemlösa Katter Kalmar vädjar om nya stödhem

Hemlösa Katter Kalmar söker med ljus och lykta efter nya stödhem och nya permanenta hem åt hemlösa katter.
Publicerad 27 juni 2021
Foto: Hemlösa Katter Kalmar

De senaste två åren har antalet hemlösa katter exploderat och i år har ärendena för Hemlösa Katter Kalmar startat rekordtidigt.

– Normalt sätt brukar vi inte har så mycket att göra i januari till mars för att sedan trippa igång i maj. Men i år har det varit fullt ös från dag ett på året, säger Alexander, volontär på Hemlösa Katter Kalmar.

Annons

I nuläget sitter omkring 60-70 katter i stödhem som väntar på att bli omplacerade och Hemlösa Katter Kalmar hoppas få kontakt med nya stödhem.

– Då har vi ändå redan permanent adopterat ut cirka 100 katter i år. Vi har även tyvärr avverkat en del stödhem för att de har valt att adoptera katten.

Det är inte bara ett stort antal katter som väntar på att bli omplacerade. Föreningen har information om ett stort antal förvildade katter ute i samhällena.

– Utan att överdriva skulle jag säga att det är ett 50-tal katter som vi vet existerar som behöver fångas in. Vår misstanke är att det är en större och större andel katter som är från förhållanden där de haft kontakt med människor. Det kan röra sig om fenomenet coronakatter där man kanske har tröttnat eller flyttat.

Att antalet förvildade och hemlösa katter ökar i landet är problematiskt på flera sätt menar Alexander.

– De flesta tänker inte på det, men antalet förvildade och hemlösa katter är ett av det största djurskyddsproblem vi står inför i Sverige. De är inte gjorda för att klara klimatet och miljön här. De lever korta och hårda liv och det känns ovärdig att de ska behöva leva under sådana förhållanden. Samtidigt är katter rovdjur och de ger sig på bland annat fåglar och ödlor, vilket gör att de kan orsaka ganska stor skada på det sättet.

Nu hoppas Hemlösa Katter Kalmar att fler ska öppna sina hem för dessa katter, antingen som stödhem eller som permanent hem.

– Min förhoppning är att vi ska kunna beta av listan med ärenden och att alla väntande katter ska få komma till olika stödhem.

Är man intresserad av att veta mer om hur man blir stödhem eller om man vill adoptera en katt kan man läsa mer på Hemlösa Katter Kalmars hemsida.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons