Hemlösa katters vecka – så kan du hjälpa till

Under måndagen inleds Hemlösa katters vecka för femte året i rad. En vecka för att belysa problemet med de över 100 000 hemlösa katter som finns i Sverige. Hemlösa katter Kalmar är med och deltar.
Publicerad 25 oktober 2021
Foto: Mostphotos

Hemlösa katters vecka är ett initiativ av kattmatsföretaget Mjau, där 80 ideella katthem över hela Sverige deltar. Under vecka 43 ställs över 100 insamlingslådor ut i landets butiker, där allmänheten uppmanas skänka kattmat.

I Kalmar finns två insamlingslådor, en på Granngården och en på Hemköp Kvarnholmen.

Alexander Kinberg, volontär på Hemlösa katter Kalmar, berättar om varför det är viktigt att hjälpa katterna:

– Katter ses idag av många som slit- och slängvaror, men vi vill lyfta kattens status och ändra människors tankesätt. Många skulle aldrig tänka sig att överge en hund, varför gör man då så med en katt?

– Det är viktigt att uppmärksamma vilket stort problem det är med övergivna katter. Folk har generellt en uppfattning om att de klarar sig själva, men det är faktiskt ganska få som klarar sig utan ett hem. De flesta går hemska öden till mötes, speciellt på vintern. Katter är faktiskt byggda för savannklimat från början, och det enda kattdjuret som klarar kyla är lodjuret.

När katten Nisse kom till katthemmet var han helt rutten i munnen och fick dra ut nästan alla sina tänder, men idag mår han prima.
När katten Nisse kom till katthemmet var han helt rutten i munnen och fick dra ut nästan alla sina tänder, men idag mår han prima.Foto: Privat

Förutom att katterna själva far illa är de också ett stort djurskyddsproblem.

– De kan ställa till skada, döda smådjur och sprida sjukdomar. Katter som inte kastreras förökar sig okontrollerat vilket leder till ännu fler oönskade djur.

Eftersom katthem arbetar ideellt får de vanligtvis in bidrag genom evenemang och andra välgörenhetstillställningar, något som det varit ont om under pandemin. Dessutom har de sett ett ökat antal hemlösa katter efter pandemin.

– Vi har fått in ovanligt många unga tamkatter där vi inte hittar någon ägare. Det tror vi är så kallade ”coronakatter”. Folk har skaffat katt under restriktionstiden och sedan när samhället nu öppnat upp igen har de tröttnat eller insett att de inte kan ta hand om dem.

– Katter är ett fantastiskt sällskap som förtjänar att vi värdesätter dem och behandlar dem på rätt sätt.

Alexanders tips på hur du kan hjälpa katterna:

– Kastrera alltid din katt, både hanar och honor. Är katten kastrerad förökar den sig inte okontrollerat, den får ett bättre temperament och vandrar inte lika långt hemifrån.

– ID-märk katten. Är katten ID-märkt är den lättare att identifiera om den skulle gå vilse.

– Var observant på de katter du ser. Misstänker du att en katt far illa, vänta inte med att kontakta en djurorganisation. Många väntar för länge med att kontakta oss och då är det redan för sent när katten väl tas om hand.

– Skaffa inte en katt om du inte är säker på att du kan ta hand om den hela livet ut.

Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.