Hemvändande Malin är en berest kommunikatör som ser livet från den ljusa sidan

Malin Svantesdotter har hellre foten på gasen än på bromsen om du hör allt hon har varit med om. Innan stora äventyr i Stockholm och världen arbetade hon som skribent på KalmarPosten. Det skrivna ordet är fortfarande hennes största verktyg i arbetet. Nu i form av att presentera Kalmar för omvärlden.
Publicerad 16 april 2023
Malin Svantesdotter, ny kommunikatör på Destination Kalmar.
Malin Svantesdotter, ny kommunikatör på Destination Kalmar.Foto: Linus Gunnarsson

Malin Svantesdotter

Ålder: 40

Familj: Mamma, pappa och två systrar. Sen ser jag många av mina fina vänner som familj.

Bor: Kalmar

Yrke: Kommunikatör

Kommer från: Lindsdal

Beskriv dig själv med tre ord:

Snäll, smartare än vad man kanske tror och paradoxal. Och vill även addera ett fjärde ord: en riktig skytt!

Godmorgon, när klev du upp i dag?

– God morgon! Klockan ringde 6:30, sen blev det en liten snooze innan jag orkade gå upp. Är ingen morgonfågel för tillfället.

Hur startar du helst dagen?

– Jag visualiserar ibland att jag var den där personen som tar sig tiden till en harmonisk morgon, där jag läser tidningen i lugn och ro till första kaffekoppen och successivt kommer ur nyvakendvalan. Men det är inte så det ser ut. Jag går upp, gör mig i ordning, äter en snabb frukost och tar mig till jobbet. Sen vaknar jag till på vägen.

Du har nyligen tillträtt en tjänst som kommunikatör på Destination Kalmar, hur hamnade du där?

– Jag som har bott i Stockholm i 13 år till hösten har till och från funderat på att flytta tillbaka till Kalmar, så titt som tätt har jag kollat runt lite vad det finns för lediga tjänster ute. När jag sedan var hemma över jul hittade jag denna tjänst och sökte den strax före nyår. Två dagar senare träffade jag Sylvia (VD på Destination Kalmar) för intervju – och två veckor senare var allt klart. Så det gick undan! Så jag har nog inte hunnit landa riktigt än. Men nu ser jag fram emot att lyfta vad Kalmar har att erbjuda, där mitt främsta fokus just nu är olika evenemang som sker i sommar.

Vad tycker du är viktigast att kommunicera gällande Kalmarområdet?

– Oj, det var svårt. Kalmar är mångsidigt, med närhet till så mycket. Det finns en charm som är svår att sätta ord på. Trots en relativt liten stad händer det massor – och inte enbart på sommaren. Oavsett om du är intresserad av kultur, historia, idrott, musikevenemang, uteliv, naturupplevelser eller bara njuta av atmosfären så finns det här – både i stadskärnan och utanför där man hittar bland annat mysiga gårdsbutiker, lantkaféer och handelsträdgårdar.

– Det finns en stor stolthet hos invånarna, och den utveckling som ständigt pågår har skapat ett starkt attraktionsvärde, både gällande den fysiska miljön och vårt breda upplevelseinnehåll. Att ha Öland på andra sidan sundet är också ett bra komplement. Jag har ju själv besökt min hemstad ofta sen flytten och jag är inte den enda som har valt att återvända.

Du träffar en person som aldrig har besökt vårt område innan, vad tipsar du om då och varför?

– När jag själv reser har jag inte alltid en tydlig plan, för vill inte missa det oväntade som dyker upp på vägen. Det beror också på vad man är ute efter och när på året man kommer hit. Men det går ju inte undkomma vår historia som står i centrum och som sitter i många väggar (och i luften) här i stan så att ta en guidad tur är ett måste om detta är ett intresse – här känner du verkligen historiens vingslag.

– Men man kan också uppleva en annan vibe genom olika evenemang, stora som små. En spridd och härlig Kalmarfeeling helt enkelt. Men det kan bara vara så enkelt som att ta en promenad i vår stadskärna, titta upp och se alla vackert utsmyckade fastigheter. Själv älskar jag hamnar, en kombination av både lugn och rörelse, och med tanke på Kalmar Gästhamns centrala läge är det enkelt att ta sig ner dit och sedan fortsätta strosa ner mot Stadsparken, Slottet och Gamla Stan. Vill man uppleva mer natur så är det bara att hoppa på cykeln och göra fler upptäckter. I Kalmar har du nära till allt och i år har vi inte minst ett väldigt gediget evenemangsutbud!

En fågel viskade om att du har rest mycket och bott på många platser?

– Jo, det stämmer rätt bra. Är ingen ligga-på-stranden-person direkt, men gillar såklart värme när den saknas här hemma och att hamna på platser som inte är så turistiga. Att lämna Sverige är ibland det enklaste sättet för mig att koppla bort alla måsten omkring mig. Gällande flyttarna så har två platser varit ”checka av på listan”-platser som jag velat bo på, USA (San Diego) och Barcelona. Jag har dock inte bott där så länge, utan har testat på livet i drygt ett halvår vid varje tillfälle. I San Diego pluggade jag bland annat design och konsthistoria och i Spanien läste jag spanska och frilansade som skribent på distans. Senast var jag i Kapstaden i tre månader, vilket efter första besöket har blivit mitt favoritresmål. I Sverige brukar jag känna mig rätt osvensk, men när jag väl befinner mig någon annanstans inser jag hur svensk jag är så att bo permanent utomlands kommer nog inte bli aktuellt.

Är du en rastlös själ?

– Haha, denna fråga fick jag även förra veckan. Det skulle kunna uppfattas som ett stort ja, men jag är faktiskt inte lika rastlös som förr. Nu är jag mer redo för en lite lugnare vardag där man kan hitta guldkornen i små saker, snarare än att alltid behöva uppleva och utforska nytt och stort. Men tycker man om att lära sig om det mesta som är outforskat – och gärna mer än på ytan – är det svårt att hålla sig inom vissa ramar. Det handlar nog också om en rädsla att fastna eller stagnera på olika sätt.

Vad skulle du säga är din dolda talang?

– Oavsett vad som händer är jag alltid snäll. Det vill jag ändå kalla för en talang, kanske inte superdold men känns viktig! Inte alltid så praktisk dock, men jag kan ligga på min dödsbädd och känna att jag alltid har varit en bra person.

Vad ville du arbeta med som barn?

– Jag ville bli miljonär eller advokat. Miljonär var tydligen ett yrke i min mening, haha. Men, pengar eller framgång är knappast något som driver mig. Kan ofta tänka att advokatyrket hade passat mig bra, att undersöka, sitta och grotta ner mig i dokument, lagar och förordningar för att hitta detaljer för att nå framgång när man väl ska argumentera för och försvara sin klient. Såg framför mig att jag stod och pläderade framgångsrikt i olika brottmål. Men, när jag väl började fundera mer på det insåg jag att jag aldrig skulle kunna arbeta för att ”råka” fälla en oskyldig eller fria en skyldig – så nej, det blev inget med det.

Hur tacklar du en motgång?

– Ja, motgångar är ju inget som går att undvika, så då behöver man se det positiva i varje situation eller händelse. Det är något jag anser mig vara rätt bra på. Det är mycket man har att vara tacksam för, så även om allt inte går som det ska och det är motigt får man försöka påverka det som går och släppa det man inte kan göra någonting åt. Då har man i alla fall gjort sitt bästa. Sen låter det superklyschigt, men jag brukar trösta mig med att ”allt sker av en anledning”, det gäller bara att förstå vad motgången ska ge för insikt eller lärdom. Det krävs nästan lite övning men är verkligen värt det. Sen behöver man också tillåta sig att vara sårbar och att få bryta ihop ibland om det blir för mycket.

Vad gör du en ledig dag?

– Hade du frågat mig för ett par år sedan hade jag nog frågat ”ledig dag, vad menar du?” Men idag uppskattar jag lediga dagar. Då sover jag gärna länge, lyssnar på musik, tar en promenad och ser vart jag hamnar, går på något konstrelaterat, pysslar hemma och bara gör vad jag känner för. Jag föredrar en oplanerad agenda.

Vad är fredagsmys för dig?

– Eftersom jag inte har någon familj där man käkar tacos på fredagar, vilket hade varit mysigt, så är det nog att bara gosa ner mig i soffan och kolla på teve eller serier. Sen måste man ladda upp med snacks också, helst så pass mycket att man inte behöver gå upp för att fylla på under kvällen, haha. Om jag inte vill mysa ensam så är det att hänga med en god vän och ta ett glas vin och bara spekulera om allt och inget.

Har du en bucket list, och vad står det i så fall på den?

– Både massor och inget egentligen. Men en sak är helt klart, och det är att skriva minst en bok och ge ut. Gärna snart. Har några idéer på gång, nu måste jag bara få disciplin till att sätta mig och skriva. Det går inte vänta på ”inspiration”, för den kommer sällan i rätt tid sägs det. Men när jag väl börjar kommer det nog rulla på.

Matlåda eller lunch på stan?

– Lunch på stan är ju både trevligt och praktiskt – men dyrt i längden! Jag äter lunch ute mer sällan nu än förut. Vill även laga mer mat än jag tidigare gjort, så får bli matlåda här. Men tackar inte heller nej till inbjudningar till lunchdejter framöver.

Person du ser upp till?

– Egentligen alla människor som står upp för det man tycker är rätt och som vågar agera. Så länge det som är rätt är av godo då, tänker jag. Själv är jag lite konflikträdd så kan tyvärr inte sälla mig till den typen av skara människor mer än inombords och i mindre handlingar. Just nu i alla fall.

Tre kändisar du gärna skulle bjuda på middag?

– Hellre vänner än kändisar egentligen, men om jag snabbt ska spalta upp några skulle det kanske bli Kurt Cobain, Theodor Kallifatides och Lady Gaga – det låter som en spännande mix av människor med stora hjärtan, djupa tankar och som bryr/brydde sig om människor och rättvisa. Men trots likasinnade på så vis skulle det säkerligen bli en och annan debatt. Theodor har jag visserligen träffat tidigare och har även läst några av hans böcker, men bjuder honom på middag gör jag gärna då jag vill träffa honom igen och ta del av hans tankar. En mycket fin man!

Vad skulle du bjuda på?

– Jag vill hellre fokusera på sällskapet mer än att stå i köket, så kanske hade nog gjort det enkelt för mig och köpt hem någon lyxig sushi. Då behöver det inte bli så mycket disk efteråt heller.

Vad ser du fram emot just nu?

– Jag är nog inte den enda som känner så här just nu, men våren och sommaren är väldigt välkommen!

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.