Henrik debuterar med skräckroman: ”Monster kryper inom mig”

Skepp å hoj! I sommar får vi följa den öländske drängen Johan Galle som blir värvad till den svenska flottan. Henrik Gustafsson debuterar med sin roman ”Havets vargar”– boken som varvar vår historia med kusliga skräckinslag.
Publicerad 12 juli 2020 • Uppdaterad 24 januari 2021
Foto: Ekström & Gray

Kalmariten Henrik Gustafsson arbetar inom vården och har under flera år pratat om film med kollegorna på lunchrasten. För ett år sedan bad en kollega honom att skriva sitt eget filmmanus. Men när Henrik visade upp sitt alster, visade det sig att det inte var något manus.

– Snarare hade jag skrivit en roman, menade min kollega. En roman med skräckinslag som handlade om Öland på sent 1600-tal, säger Henrik Gustafsson.

”Henke G”, som de kallar honom, har ett fanatiskt intresse i historia och har spenderat mycket tid på Öland, då han har sin släkt där. Därför väcktes intresset av att fortsätta skriva på romanen. Nu ett år senare har han nått 260 sidor – vilket också är slutklämmen på den färdiga bok, ”Havets vargar”, som släpps den 20 juli.

– Jag har arbetat hårt med att göra klart boken om Johan Galle. Den dräng som blir runtskickad av bönderna och är hårt utsatt av prästen på Källa kyrka. Detta under en tid då Danmark förklarat krig mot Sverige, vilket innebär att soldater från Kalmar regement kommer till Öland för att rekrytera soldater. I boken får man följa Johan Galles väg från det dagliga arbetet vidare till Regalskeppet, berättar författaren.

Henrik Gustafsson berättar också att det har varit en utmaning att skriva boken. Han har suttit uppe på nätterna för att skriva. Det är då som inspirationen faller inom honom.

– När mörkret faller, kryper monster inom mig. Min rädsla för mörkret gör det därför enklare att kunna lägga in skräckmotiv i romanen. För mig är det viktigt att den klassiska skräcken får tala. Då vampyrer och zombies kommer in i bilden, förklarar han.

Boken har han skrivit på ett vis som får läsaren att känna sig in i hur det såg ut på 1600-talet. Han skildrar miljöer och den gamla skrivsvenskan dyker upp titt som tätt. För den som kan sitt Öland, är det också möjligt att denne känner igen sig i gamla spökhistorier som grundar sig ifrån ön.

Berättelsen om öländske Johan Galle tar inte slut härvid. Redan under nästa år planerar Henrik Gustafsson att släppa en samling om tio småhistorier, där Johan Galle gör ett intåg på nytt.

Wilhelm NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.