Historiepodden gör föreställning i Kalmar: ”Smartare och roligare”
I föreställningen söker duon svar på stora frågor som varför vi krigar och vad fred egentligen betyder. De ger även sitt svar på hur och varför krig och fred har format våra samhällen i årtusenden. Under den nittio minuter långa resan med Historiepoddens tidsmaskin förs man från romarriket till 1900-talets storkrig.
– Tanken är att både militärt över- och underintresserade personer ska lämna föreställningen med ett leende och känslan av att ha lärt sig något nytt, säger Robin Olovsson i ett pressmeddelande.
Historiepodden startades 2014 av gymnasielärarna Daniel Hermansson och Robin Olovsson och sedan dess har de släppt cirka 500 avsnitt. Nästa år firar podden alltså tioårsjubileum.
Under föreställningen i Kalmar utlovas publiken anekdoter från historiens mest bitterljuva fredsförhandlingar. Kunskap om krigsherrar varvas med krigsstrategier som kan matchas med nutid, för den som är analytiskt lagd.
– Föreställningen är en möjlighet att skaffa sig skarpare glasögon att se samtiden genom. I nyhetsflödet möts vi alla av krigets mörker och elände. Med tidens distans kan man se vissa tragikomiska aspekter i mörkret. Vi vill bjuda på både det, och tänkvärda frågor om det revirtänkande flockdjuret människan, säger Daniel Hermansson i pressmeddelandet.
Historiepodden listar tre osannolika krigsfakta:
Spel på lek och allvar. Efter en VM-kvalmatch år 1969 bröt Fotbollskriget mellan El Salvador och Honduras ut. De bakomliggande orsakerna är mer komplexa, men fotbollsmatchen har kopplats till krigets utbrott.
Excentriska samlingar. Många kungar har haft samlingar. Men den preussiske soldatkungen Fredrik Vilhelms samling var av ett säreget slag. Han samlade på… långa soldater! Minst 190 centimeter skulle man vara för att kvala in i tyskens garde i början av 1700-talet.
Bortsprungen hund. År 1925 kunde en bortsprungen hund över gränsen från Grekland till Bulgarien ha blivit startskottet för ett krig. En grek följde efter hunden och blev ihjälskjuten av bulgariska soldater. Därefter invaderade Grekland bulgariskt territorium och krävde skadestånd. Den svenske utrikesministern Östen Undén medlade mellan parterna via NF. Hans framgång i att avstyra krig hyllas än idag genom den bulgariska bergstoppen som numera heter ”professor Undén”.