unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Nyheterarrow-down
  2. Avdelningararrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!

Historiskt när Barnkonventionen uppmärksammades

Barnkonventionens dag har varit uppmärksammad under en lång tid. Men i år hamnade dagen i ett ännu större fokus efter att den nya barnrättighetslagen trätt i kraft. Uppmärksammandet gick knappast obemärkt förbi Kalmar.
Foto: Wilhelm Nilsson

På fredagen inföll den årliga Barnkonventionens dag, som har uppmärksammats sedan 1989. Men i år hamnade dagen än mer i fokus. Det är nämligen första gången som det finns en lag, ”Barnkonventionen”, under Barnkonventionens dag.

Lagen togs i bruk från och med den 1 januari i år, efter ett initiativ av FN. Barnkonventionen omfattas av fyra grundprinciper; ”alla barn har samma rättigheter”, ”barnets bästa ska alltid komma först, ”varje barn har rätt att överleva och utvecklas” samt ”varje barn rätt att uttrycka sin åsikt”. Kalmar FF är en aktör som tycker Barnens rättigheter är viktigt att framhäva. Därför uppmärksammade fotbollsföreningen Barnkonventionens dag tillsammans med flera av Kalmars skolklasser. En av dem var klass 5 på Södra skolan.

– Vi är väldigt lyckliga över att vi får bo i Sverige. Vi har rätt till att gå i skola och få äta skolmat. Vår önskan är att även andra barn ska få lika bra rättigheter som vi har. Bland annat gratis skola och trygg miljö, säger ett gäng ungdomar från klassen.

Anser ni att ni nu har fått bättre koll på vad Barnkonventionen är för något?

– Innan visste vi ju lite om vad det var, men vi skulle vilja säga att vi har fått lära oss jättemycket nu. Några av hos har fått göra en film om Barnkonventionen och vad det innebär, tillsammans med Kalmar FF. Vi såg filmen i dag med Viktor Elm. Det var både roligt och lärorikt.

För att väcka tankarna kring Barnkonventionen valde många skolor att prata och diskutera ämnet. På andra håll handlar det också om att uttrycka sin åsikt på annat vis – att tända lyktor som en symbolisk manifestation för att uppmärksamma barns rättigheter är en sådan grej. Under Barnkonventionens dag har ”1000-lyktor” varit ett stående inslag, och såväl även i år. När mörkret inföll under eftermiddagen tändes lyktorna runt om i världen.

Lyktorna lyste även på förskolan i Rinkabyholm.
Lyktorna lyste även på förskolan i Rinkabyholm.
Foto: Wilhelm Nilsson