Hittaut utökar – här är det nya området

Totalt 117 checkpoints kommer att sättas ut i år. Den här säsongen kommer man även att kunna leta stationer i Påryd.
Publicerad 3 maj 2023
Olle Björneld.
Olle Björneld.Foto: Simon Karlsson

Den 10 maj startar en ny säsong av Svenska Orienteringsförbundets koncept Hittaut. Med karta eller gps lokaliserar utövarna checkpoints ute i naturen.

– Det är väldigt populärt och det är kul att kunna fortsätta även i år. Ser man ute i landet är det ytterligare orter som ansluter sig, säger Olle Björneld från Kalmar Orienteringsklubb, som står bakom projektet ihop med Kalmar kommun.

Statistiken talar sitt tydliga språk. Förra året var det mer än 2 000 unika personer som tillsammans registrerade 65 000 checkpoints. Tittar man i hela landet var det Hittaut på 98 orter och drygt 96 000 personer registrerade 4,8 miljoner checkpoints.

Nytt för i år är att man kommer att kunna leta checkpoints i Påryd. Dessutom har man i år samarbetat med Trollets förskola där barnen har tagit fram videoklipp kring allemansrätten.

– Det finns QR-koder på vissa av stolparna som man kan scanna och sedan se filmerna. Det handlar bland annat om vad som gäller om man gör upp eld eller tältar och så vidare. Det har använt Hittaut i sin verksamhet en del. Det är kul!

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.