Hjärtsviktspatienter kan få möjlighet att göra egna mätningar

I onsdags godkände Regionstyrelsen en plan för att införa så kallad egenmontering för patienter med hjärtsvikt och högt blodtryck.
Publicerad 16 maj 2021
Genrebild
GenrebildFoto: Mostphotos

Det betyder att patienter, där det anses lämpligt, får möjlighet att själv göra sina egna mätningar av sina värden och rapportera in detta genom olika IT-lösningar till vården.

Inledningsvis gäller detta patienter med kronisk hjärtsvikt och högt blodtryck, men fler medicinska tillstånd kan följa.

Tanken är att egenmonteringen ska komma igång i slutet av året. För införandet har fyra miljoner avsatts för 2021 och fem miljoner vardera för 2022 och 2023. Dessutom finns två miljoner avsatta årligen för nya IT-lösningar.

Förhoppningarna är att man ska hämta hem vinster i andra delar av vården i takt med att arbetet utvidgas och tillämpningen blir mer effektiv.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.