Annons

Hög belastning på sjukvården inför påskveckan: ”Allvarligt smittläge”

Påsken är på intågande och enligt Region Kalmar län går vi i in i påskveckan med ökande smitta och fortsatt belastning på sjukvården.
Publicerad 24 mars 2021

Regionen menar att vi är inne i den tredje vågen av covid-19 och att det är den brittiska mutationen som dominerar kraftigt. Hela 80-90 procent av de som konstaterats med smittan har den brittiska varianten. Man kan även konstatera att den brittiska mutationen orsakar ett mer dramatiskt förlopp av smittspridningsutbrott vid arbetsplatser och andra verksamheter.

– Den brittiska varianten har spridit sig söderut i länet och nu är det i Kalmar kommun som fallen ökar mest. Det är ett allvarligt smittläge med en stor ökning i de yrkesverksamma åldrarna 21 år och uppåt, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin, i ett pressmeddelande.

Annons

Regionen vädjar nu till invånarna att testa sig om man haft nära kontakt med någon som har fått bekräftad smitta – oavsett om man har symtom eller inte.

– Man ska testa sig så fort som möjligt och om man får ett negativt svar ska man göra det ytterligare en gång fem dagar efter kontakten. Har det gått mer än fyra dagar räcker det med ett test. Om det gått mer än sju dagar sedan kontakten behöver man inte testa sig.

Sjukvården i länet är hårt belastad och man kan inte se någon minskning av antalet inlagda covidpatienter. Dock minskar antalet personer över 80 år som är i behov av sjukhusvård.

– Det är en tydlig effekt av vaccinationerna. Samtidigt ser vi en ökning av både antalet och andelen yngre som är inlagda, främst i gruppen 50-59 år. Vecka 5 stod de för 10 procent, förra veckan var de drygt 30 procent av de inlagda. Vi har ett konstant högt tryck och jag är orolig för den närmaste tiden med den ökade smittspridning vi har, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist.

När det gäller vaccinationstakten är den beroende på hur mycket vaccin som levereras till länet.

I och med den ökade smittspridningen har man den senaste veckan förstärkt smittspårsenheten med ytterligare resurser.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons