GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Högsäsong för vildsvin – så skyddar du din trädgård mot dem

Goda fallfrukter och fågelfrön, din trädgård kan under hösten vara rena smörgåsbordet för vildsvinen. För att undvika att svinen tar sig till din trädgård har vi listat några tips för att hålla dem borta från din trädgård.
Publicerad 13 september 2022
Vildsvinen älskar frukt, så tänk på att kasta undan fallfrukten på din trädgård.
Vildsvinen älskar frukt, så tänk på att kasta undan fallfrukten på din trädgård.Foto: Mostphotos

Vildsvinen är normalt sett väldigt skygga djur, men på natten kan de plötsligt dyka upp i trädgårdar i jakt på något att äta. Till exempel fallfrukt. Så vad kan du som trädgårdsägare göra?

Räfsa upp fallfrukt och fågelfrön

Det är viktigt att inte låta frukten ligga kvar på marken när hösten kommer, då vildsvinen kommer trivas där det finns lättillgänglig föda. Tänk därför i stället på att kasta din fallfrukt. Har du en kompost på trädgården så ska den vara inbrottssäker så att vildsvinen inte kan böka upp den.

Sätt upp ett staket

När du plockat upp frukterna men ändå får besök av de ovälkomna gästerna, så är det oftast effektivast att bygga ett staket. Det kan vara ett vanligt, men många föredrar elstängsel. Har man inte en grind vid sin infart kan det vara ett alternativ att anlägga en färist.

Prata med jägare

Ett samtal med jägarna i området brukar ofta leda till att de kan styra jakten till närliggande skogar. Detta leder till att vildsvinen störs bort och att stammen minskar. Vildsvinen kan inte skjutas direkt i trädgårdarna eftersom kulan kan gå igenom vildsvinet och fortsätta i flera hundra meter.

Källa: Emmaboda kommun och Jägareförbundet

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.