Hon är Destination Kalmars nya VD: ”Jag ville tillbaka till besöksnäringen ”
Sylvia Nylin
Ålder: 58.
Bor: Flyttade från Stockholm till Kalmar i början av september.
Familj: En dotter och en son.
Jobbar som: Är VD för Destination Kalmar sedan två månader tillbaka. Hade tidigare inte upptäckt staden mer än Öland om somrarna. Var på utlandsuppdrag för EU i Palestina och bodde i Jerusalem i ett år, innan flyttlasset bar mot Kalmar. Har jobbat inom besöksnäringen sedan mitten av 2000-talet.
Beskriv dig själv med tre ord: Visionär, pragmatisk och internationell. Nyfiken med.
God morgon Sylvia, när klev du upp i dag?
– Jag klev upp 6 i morse.
Hur startar du helst dagen?
– Jag startar den helst lugnt med en kopp te och så läser jag nyheterna. Dagens Nyheter har jag läst i hela mitt liv, Barometern och KalmarPosten har jag också börjat läsa efter flytten hit. Jag gillar att hålla mig uppdaterad i vad som händer i världen.
Vad gör du för att varva ner?
– Jag gillar att läsa och så gillar jag Netflix, förstås. Jag är också ute mycket och reflekterar.
Vad är det som gäller på tv:n nu?
– The Crown kollar jag på, sista säsongen har ju släppts.
Du säger att du är ute mycket, har du hittat någon plats att koppla av på i Kalmar?
– Jag försöker upptäcka Kalmar och har tagit promenader på olika håll och kanter. Slottsparken och Stensö är väldigt vackert. Jag tar lika olika väderstreck varje gång för att lära känna staden.
Vi brukar fråga våra profiler vad som är deras smultronställe i Kalmar. Men då kanske du inte har hittat ett sådant?
– Nej, jag kan inte säga det riktigt. Men jag kan säga att Kalmar är väldigt vackert.
Hur tacklar du en motgång?
– Det första jag gör är att stanna upp och reflekterar. Vad var det som hände? Jag vill förstå händelseförloppet och fråga mig själv vad jag kunde gjort annorlunda. Och försöka ta lärdom av det jag kommer fram till.
Vad gör du en ledig dag?
– Jag tycker om att bjuda hem vänner och laga mat, det är ett stort intresse. Jag gillar också att läsa varvat med att vara ute i naturen.
Vad läser du just nu?
– Åh, jag har den på nattduksbordet. Vad heter den nu igen? Jag kommer inte ihåg, men det är en roman som handlar om kvinnorollen. Den har en feministisk inriktning och handlar om en kvinna som försöker göra karriär under 50-60-talet i en mansdominerad bransch. Jag tycker om historiska romaner.
Så, läsning och matlagning? Vad lagar du för mat då?
– Jag lagar väldigt mycket mat med inspiration från Mellanöstern. Jag är uppvuxen på libanesisk mat, min mamma är armenisk och uppvuxen i Mellanöstern. Maten handlar om kryddningen. Det som är våra svenska julkryddor är vardagskryddor i Mellanöstern, som kanel, kardemumma och spiskummin.
Hur såg din uppväxt ut?
– Jag är uppvuxen lite här och lite där. Jag bodde i Bålsta halva min uppväxt och andra halvan bodde jag i Algeriet i Nordafrika.
Berätta mer om det!
– Mina föräldrar jobbade internationellt. Så jag bodde där i två omgångar, mina fyra första år och mellan 13- och 16-årsåldern.
Längtar du tillbaka?
– Både ja och nej. Det var fantastisk natur och fantastiska människor, men det har ju i omgångar varit ett väldigt stökigt land politiskt.
Har du hämtat inspiration från dina föräldrar i ditt yrkesliv?
– Ja, jag har ju fått det internationella spåret därifrån. De jobbade mycket utomlands och det är jag ju präglad av.
Vad jobbade du med innan du kom till Kalmar?
– Precis innan jag kom hit så har jag varit på ett utlandsuppdrag. Jag jobbade för EU i Palestina och bodde i Jerusalem i ett år under 2021. Men innan dess var jag VD för Svenska möten i fem år och innan dess var jag på Svenska turistföreningen. Så jag har jobbat inom besöksnäringen sedan mitten av 2000-talet.
Hur kommer det sig att du packade och tog ditt från Palestina?
– Efter mitt kontrakt så kände jag att jag ville tillbaka till besöksnäringen och då dök detta jobbet upp, vilket lät spännande. Så efter att jag var och besökte kommunen så förstärktes mitt positiva intryck. Sen fick jag erbjudandet och tänkte: Why not?
Bucket list, har du en sådan?
– Inte en uttalad, men jag skulle vilja åka till Buenos Aires och dansa tango. Det är inget jag gör men jag är fascinerad av tango. Jag vill också åka till Vietnam och lära mig laga deras mat, det är fantastiskt gott.
Du lockas av tango, varför har du snöat in dig på det?
– Det började med att jag för väldigt många år sedan såg en film som handlade om tango och blev uppslukad av musiken och passionen.
Vad lyssnar du helst på? Blir det tango då?
– Nja, jag lyssnar på allt möjligt. Jag har också en förkärlek för fransk musik för jag är uppvuxen i fransk kultur. Min morfar är uppvuxen i Frankrike och jag är uppvuxen med franska hemma. Vi har släkt i där.
Är Frankrike ett ställe du åker till helst? Eller är det ett annat land som gäller?
– Jag har mitt andra hem utanför Barcelona, så dit åker jag när jag kan. Jag brukar åka dit på semestern. Jag klarar mig på spanska.
Vem ser du upp till?
– Jag ser upp till olika personer i olika sammanhang. Generellt kan jag säga att jag ser upp till människor som vågar gå sin egen väg och har en integritet, vet vad de vill och vågar.
Tre kändisar du skulle vilja bjuda på middag?
– Författaren och filosofen Jean-Paul Sartre, ikonen Simone de Beauvoir och Fredrik Lindström för att prata språk. Jag är ju språkintresserad.
Vad skulle du bjuda på?
– Libanesisk mat.
Hur ser du på framtiden?
– Den är ljus, även om vi just nu är inne i dystra tider. Jag läste en artikel nyss om att någon saknade Hans Rosling, apropå att vi just nu bombarderas av så mycket elände. Vi behöver lyfta blicken. Vi lever historiskt sätt i en av de bästa tiderna någonsin. I Sverige är vi extremt privilegierade, även om vi behöver tänka på elnotan och att många människor har det väldigt tufft även här, så lever vi i ett bra hörn av världen.
Vad skulle du vilja förändra som VD för Destination Kalmar?
– Mitt uppdrag är att utveckla destinationen och så som jag förstått så har det hänt otroligt mycket i Kalmar senaste åren. Från att ha varit en död stad på sommaren så har man ju blivit utsedd som ”Sveriges sommarstad” flera år i rad. Så det är klart att Kalmar har utvecklats mycket när det gäller turism och nu ska vi toppa detta och bli ännu bättre. Under våren ska vi ta fram en plan för att se hur vi ska jobba framåt. Det handlar också mycket om att vi ska utvecklas till en året runt-destination.