GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Hon får stort stipendium för sin forskning: ”Känns fantastiskt”

Det årliga Linnéstipendiet finns till för att främja forskning inom hållbar ekologisk utveckling. Årets vinnare är Laura Ferrans för sitt projekt som syftar till att minska övergödningen i haven.
Kalmar • Publicerad 14 januari 2022
Laura Ferrans.
Laura Ferrans.Foto: Joakim Palmqvist

Det är för sitt projekt "Recovery of nutrients in a circular economy perspective: Sustainable management of dredged sediments" som Laura Ferrans får ta emot ett stipendium på 500 000 kronor.

”Våra övergödda kuster och hav behöver all hjälp de kan få och Laura Ferrans adresserar denna utmaning genom ett innovativt, cirkulärt och unikt projekt som även inkluderar att ta tillvara på fosfor som är en ändlig resurs och som samhället behöver cirkulera”, löd juryns motivering.

– Det känns fantastiskt och är en motivation till att fortsätta hålla på med forskningen. Jag är väldigt glad, säger Laura Ferrans.

Det var under torsdagen som en jury tillsammans valde ut årets stipendiat. En av dem som satt i juryn var Peter Aronsson, rektor på Linnéuniversitetet:

– Jag tycker det här är ett mycket spännande projekt. Det tar upp frågor som är aktuella både lokalt och globalt, vilket är väldigt viktigt. Projektet har en stor potential.

Det är Kalmar kommun och Växjö kommun som tillsammans delar ut det årliga stipendiet, som finns till för att främja forskning inom ekologisk hållbar utveckling.

– Jag som rektor är väldigt glad att våra värdkommuner har skapat det här priset. Det ger forskningsutrymme för yngre forskare och gör det möjligt för duktiga forskare att kunna stanna kvar och formulera fler forskningsprojekt. Det är helt i linje med universitetets målsättning, säger Peter Aronsson.

Det här är Linnéstipendiet

Kalmar kommun och Växjö kommun delar sedan 2011 årligen ut ett forskningsstipendium på 500 000 kronor till forskare på Linnéuniversitetet. Stipendiet syftar till att främja forskning inom hållbar ekologisk utveckling som bidrar till minskad miljöpåverkan i samhället.

Juryn bestod i år av:

• Hanne Lindqvist (M), kommunstyrelsens vice ordförande, Kalmar kommun.

• Magnus P Wåhlin (MP), ordförande hållbarhetsutskottet, Växjö kommun.

• Peter Aronsson, rektor Linnéuniversitetet.

• Jane Wågsäter, hållbarhetsansvarig Länsförsäkringar.

• Anders Norén, hållbarhetschef Södra.

Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.