Hon förlänger livet på länets unga: ”Viktigt att våga prata”

Det vita snuset, som blivit populärt bland unga, kallas ofta för ”tobaksfritt” och sägs vara bättre för hälsan än cigaretter och brunt snus. Men även vitt snus framställs av tobak och kan vara minst lika dåligt för kroppen. Bland annat ökar det risken för hjärt-kärlsjukdomar.
Publicerad 29 oktober 2022
Johanna Reuterving Smajic.
Johanna Reuterving Smajic.Foto: Hedda Ottestam

– Ungdomarna har fattat att det inte är så smart att puffa på cancerpinnen, vilket är jättebra. Men tobaksindustrin jublar inte utan måste då hitta nya inkörsportar. Då kommer det vita snuset, puff bars, vape och hela harangen, säger Johanna Reuterving Smajic, tandhygienist och samordnare för tobaksförebyggande arbete på Folktandvården i Region Kalmar län, och fortsätter:

– Det är inte av omtanke för folkhälsan, som de vill att folk ska tro, utan de vill locka in nya personer i nikotinberoende eftersom större delen av rökarna börjar bli äldre. Vi har varit duktiga på att lära ungdomar att tobak och rökning är skadligt och det inser tobaksindustrin också. Men med det så kallade ”tobaksfria” snuset så har man fram tills nyligen helt kunnat undgå tobakslagarna och marknadsfört det på ett annat sätt. De lockar ungdomar att tro att det är ofarligt, och det är klart de gör det för de behöver ju få nya konsumenter.

Vad är vitt snus?

Ett snus som enligt reklamen ska vara "godare och fräschare". Det är smaksatt och innehåller precis som andra tobaksprodukter nervgiftet nikotin, vilket är en beroendeframkallande substans. Skillnaden från brunt snus är att vitt snus processas i ännu fler steg, vilket gör att färgen blir ljusare samt att den klassiska doften och smaken från tobaken successivt försvinner.

Forskning av Magnus Lundbäck, hjärtläkare på Danderyds sjukhus och docent i kardiologi vid Karolinska institutet, visar att nikotin kan ge ökad kärlstyvhet, vilket är förknippat med ökad risk att drabbas av stroke och hjärtinfarkt. Det är alltså inte endast traditionella cigaretter som är skadliga för hjärta och kärl.

Magnus Lundbäcks forskning visar även att personer som använder nikotin löper ökad risk att dö till följd av en hjärtinfarkt, då nikotin verkar försämra effekten av läkemedlet nitroglycerin som vanligtvis används för att vidga kärlen vid en akut hjärtinfarkt.

Källa: Hjärt-Lungfonden

Tobaksfri duo är en metod som genomförs av folktandvården i samverkan med skolor och kommuner över hela Sverige. Metoden har fått bra resultat i Kalmar län och man har lyckats förskjuta tobaksdebuten från högstadiet till gymnasiet. Och därför har vi också tagit fram en metod för att arbeta tobaksförebyggande även på gymnasiet, Tobaksfri utmaning. Det är i tonåren som de allra flesta testar tobak för första gången. Hela 92 procent av tobaksanvändare börjar använda tobak innan de fyllt 18 år. Det visar en Novusrapport från 2021 av A non smoking generation

– Det är också då som man är som mest mottaglig för skador eftersom kroppen fortfarande utvecklas. Det gör det ännu hemskare och farligare. Sedan förstår man kanske ju äldre man är att det kanske inte är så hiskeligt smart, säger Johanna Reuterving Smajic.

Mycket av det vita snuset har namn och smaker som påminner om godis. Till exempel ”Twisted strawberry”, ”Sparkles” och ”Popcorn”.
Mycket av det vita snuset har namn och smaker som påminner om godis. Till exempel ”Twisted strawberry”, ”Sparkles” och ”Popcorn”.Foto: Hedda Ottestam

Mycket av det vita snuset har namn och smaker som påminner om godis. Till exempel ”Twisted strawberry”, ”Sparkles” och sweet melon. Det har också marknadsförts genom kanaler där många unga rör sig, som via sociala medier och influencers.

– Det är så uppenbart att de inte marknadsför sig till Bernt, 68, som försöker sluta röka. Man ser tydligt att de inte vänder sig till vuxna.

Fram tills nyligen har det inte funnits någon lagstiftning mot det vita snuset eftersom det undgår tobakslagen när det kallas ”tobaksfritt”. Från och med den 1 augusti 2022 infördes en 18-årsgräns på köp av vitt snus och viss reglering av marknadsföring till personer under 25 år.

– En dosa vitt snus kan innehålla upp till fyra gånger så mycket nikotin som en cigg och innehåller även mer nikotin än brunt snus. Det gör det ännu läskigare då hög nikotinhalt leder till snabbare och kraftigare beroende. Mycket handlar om vuxnas okunskap. Endast 4 procent av vuxna och 6 procent av unga vet att nikotin framställs av tobak. (Källa: Novusrapport från 2021 av A non smoking generation.)

Det finns flera olika sorters tobaksprodukter. På bilden syns från vänster vitt snus, brunt snus, en puff bar och en e-cigarett/vape.
Det finns flera olika sorters tobaksprodukter. På bilden syns från vänster vitt snus, brunt snus, en puff bar och en e-cigarett/vape.Foto: Hedda Ottestam

Är vitt snus bättre än brunt snus och rökning på något sätt?

– Det är som att jämföra grader i helvetet. Företagen är duktiga på att kalla det för ”mindre skadligt” och att folk skulle sluta röka och istället använda de här produkterna. En Novusundersökning från 2021 visar att 70 procent av de som snusar det vita snuset i åldersgruppen 16-39 år uppgav att de inte har ersatt annat tobaksbruk med det vita snuset. Om du inte kan sluta röka, ja då är det väl kanske bättre att snusa, men det bästa är att inte använda någonting och inte byta ut ett beroende mot ett annat. Det handlar om skyhöga mängder nikotin som orsakar skador på bland annat hjärta och kärl och hjärnan.

Hur kan man gå tillväga för att förhindra att ens barn börjar med tobak?

– Det är viktigt att våga prata med sitt barn. Våga ställa frågor, fördöm inte utan försök ha en diskussion kring de här sakerna. Vi vet att om barnet kan motstå tobak under tonårstiden så är det stor chans att de förbli tobaksfria under resten av livet. Våga sätta gränser och var tydlig med att det inte är okej. Även om du själv är tobaksbrukare så var tydlig med att du inte vill att barnet är det. Barn gör inte bara som vi gör utan också som vi säger. Säger föräldern nej blir det en godkänd anledning för barnet att säga nej om kompisarna trycker på att de ska testa.

Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.