1. Livsstilarrow-down
  2. Kultur & Nöjearrow-down
  3. Familjarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Hon ser charmen i att tvätta i Klapphuset: ”Det är bra bevarat”

Generationer av Kalmarbor, mest kvinnor, har kommit för att skölja och klappa sin tvätt i Klapphuset. Ingegerd Petersson, som bor på Lindö, tog under tisdagen tillfället i akt att tvätta sina mattor i det fria.
Foto: Agnes Aronsson

Klapphuset i Kalmar har en lång historia av tvättning, men det används inte lika flitigt i dag som innan tvättmaskinen gjorde entré. På 1850-talet låg på samma plats ett klapphus som i början av 1900-talet ersattes av det nuvarande.

Ingegerd Petersson passade under tisdagen på att ta med sig ett par mattor för tvättning.

– Jag är själv hantverksintresserad, men den här har min mamma vävt. Jag är rädd om den och ville inte köra den i maskinen, så jag tänkte att jag kunde tvätta den här i klapphuset i dag, berättar Ingegerd Petersson samtidigt som hon visar upp mattan.

Ingegerd Petersson bor på Lindö och tog med sig sin tvätt på cykeln. Oftast brukar hon tvätta sina mattor i en insjö vid sin sommarstuga i Rödmossa, vid Virserum.

– Jag minns hur vi som barn åkte ut till sjön och badade, fikade och fiskade medan mammorna tvättade mattor. I dag gjorde jag som när jag var liten och tog med fika till tvättningen, säger Ingegerd Petersson.

Foto: Agnes Aronsson

Förutom fika är resten som behövs mattor, grönsåpa och skurborste, enligt Ingegerd.

Klapphuset är en del av vårt lagskyddade kulturarv. För att tvätta ställer man sig i en av de nedsänkta trätunnorna för att få rätt höjd till sköljvattnet. Det sägs faktiskt att färgerna i trasmattorna blir klarare i vårt lätt salta vatten.

– Jag tycker att Kalmarborna ska ta tillvara på tillfället att komma hit till Klapphuset och tvätta. Kommunen har gjort ett väldigt bra jobb med att bevara det.

Foto: Agnes Aronsson

Ingegerd Petersson är väldigt intresserad av kulturen i Kalmar och brukar gå under #kulturtantenikalmar i sociala medier. Hon är även aktiv inom kulturfrågor för Centerpartiet.

– Jag bryr mig om kultur och jag tycker att skapandet är avkoppling. Man kan få plats med en vävstol på 56 kvadratmeter. Det får jag!

Foto: Agnes Aronsson
Foto: Agnes Aronsson
Foto: Agnes Aronsson
Foto: Agnes Aronsson

Läs mer

Kalmar

Kalmar Vatten tar in extrahjälp – en utter

Uttern Ulla har fått en hedersroll. Hädanefter är det hon som presenterar vattenförbrukningen – i hopp om att spara vatten.

Nyheter

Risk för skogsbrand i hela länet

Risken för bränder i skog och mark är stor i hela Kalmar län, inklusive Öland.

Kalmar

Så blir veckans väder enligt SMHI

Det ser ut att bli en av sommarens soligaste veckor. Här är prognosen:

Öland

Rånet i Böda: Det här vet vi

ICA-handlaren hotades i sitt hem strax före rånet.

Kalmar

”Trygghetsvandringar” utökas i Kalmar

Kommunen och föreningarna vill se ett tryggare Kalmar. Nu utförs vuxenvandringar under hela sommarlovet.

Öland

Två anhållna efter rån mot ICA-butik

Polisen fortsätter jakten på flera gärningsmän.