1. Livsstilarrow-down
  2. Kultur & Nöjearrow-down
  3. Familjarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Återinvigning för hopptornet vid Långviken: ”Det var på väg att rasa”

Under torsdagen var det återinvigning efter renoveringen av hopptornet vid Långviken, som har varit avstängt sedan 2016.
Nu är det åter lov att hoppa från Långvikens hopptorn.
Foto: Privat

Det var den 12 juli 2016, alltså för nästan fyra år sedan, som hopptornet vid Långviken stängdes av och stegen plockades bort. Anledningen var de alltför låga vattennivåerna under hopptornet. Sedan dess har botten muddrats för att öka djupet, och hopptornet har renoverats. Under torsdagen, dagen innan midsommarafton, var det dags för nyinvigning tillsammans med Kalmar simsällskap.

Jag måste erkänna att jag hade ett finger med i spelet i avstängningen, eftersom jag började efterforska vattennivåerna vid hopptornet när jag var reporter på P4 Kalmar..

– Det var bra att ändå att du gjorde det, för regler är regler. Det ska kännas tryggt. Det krävs ett djup på fem meter och då hade vi inte mer än 3,6. Den här reparationen som vi gjort var man tvungen till ändå och det var ett bra läge att stänga då, för att ta beslut om vad man skulle göra med det, säger Ingemar ”Lage” Gustafsson, som är projektledare för renoveringen från serviceförvaltningen och fortsätter:

– Det var rätt beslut att bevara och renovera. Det är ett fint land- och sjömärke.

Hur känns det nu att hopptornet fyra år senare kan öppnas upp igen?

– Det är bra för hela Kalmar kommun. Det är kuststad och det satsas mycket på aktiviteter. Det här kommer nyttjas och nu står det stadigt.

Kommunen har förstärkt grundsättningen genom att säkra upp med pålar omkring hopptornet. Sedan har de byggt en undervattenform och pumpat in betong.

– Vi har pumpat in 134 kubik betong, så nu trillar det inte. Det var på väg att rasa alltså - det hade det gjort så småningom. Därför har vi säkrat upp. Det har ju stått sedan 60-talet så nu ska det nog stå i hundra år till.

Kommer det göras kontinuerliga mätningar av vattennivåerna framöver?

– Botten muddrades i mars, så det har gått från 3,6 meters djup till fem meter. Det blir en grop som slammar igen med tiden. Det måste man ha koll på varje år framöver, säger Ingemar ”Lage” Gustafsson.

Läs mer

Öland

Nu mäts badtemperaturen på Ölands östra sida

Mörbylånga kommun utökar sin service med badtemperaturerna.

Nyheter

Regionen polisanmäler misstänkt dataintrång

Region Kalmar län har gjort en polisanmälan mot en medarbetare.

Kalmar

Två tjänstemän i Kalmar hotades till livet i går

Under onsdagen anmäldes två fall av hot eller förgripelse mot tjänsteman till polisen.

Nyheter

Covid-19: Få positiva självtester i länet

1423 självtester har analyserats i länet, och enbart 82 av dem har varit positiva.

Öland

Så genomförs Victorialoppet i år

Den 40-åriga traditionen Victorialoppet genomförs virtuellt i år, på grund av den rådande pandemin. Det innebär att alla som vill genomföra loppet har möjlighet att göra det mellan 10 juli och 15 juli, var som helst i världen.

Kalmar

Bilist i hög fart tvärnitade – cyklist kraschade in i bilen

Bilisten körde även över en annan cyklists fot. Han misstänks nu för grov misshandel, vållande till kroppsskada och smitning från trafikolycka.