Annons

Hotade väktare och kastade cykel på busschaufför – döms till fängelse

Vid två tillfällen har en man i 40-årsåldern blivit aggressiv i samband med bussresor i Kalmar. Han kastade stenar mot väktare och kastade en cykel på busschaufför.
Publicerad 2 december 2022

Stenar flög i luften och var nära på att träffa väktares bil. Det skedde efter att en man hotat väktare till livet.

Det var den 16 april förra året som väktarna under en bussfärd i Kalmar skulle kontrollera passagerares färdbiljetter. En man i 40-årsåldern blir avvisad från bussen och blir därefter aggressiv.

Kalmar tingsrätt
Kalmar tingsrättFoto: Hedda Ottestam, Mostphotos
Annons

Väktarna berättar i förhör hur mannen efteråt går mot deras bil och drar sin tumme över sin hals och säger att han ska döda dem. De berättar vidare hur mannen backade och samlade ihop stenar av olika storlekar som han kastade mot bilen. De larmade polis som senare anlände till platsen.

Mannen själv menade att han inte hade busskort och att det då inte fanns maskiner att köpa biljetter och därför kunde åka gratis. När han satt på bussen kom biljettkontrollanten in och gick direkt mot honom. Han säger att kontrollanten sa något rasistiskt och sedan följde efter honom. Hen medger att han kastat någon sten – fast mot skogen eftersom den låg i vägen för honom när han gick. Han ska inte ha sagt något hotfullt eller gjort någon gest. Han var arg över hur han blev behandlad.

Tingsrätten anser att väktarna lämnat en trovärdig och samstämmig redogörelse av händelseförloppet och att det inte finns skäl för dem att lämna felaktiga uppgifter. Därför döms mannen i det fallet för hot mot tjänsteman och försök till skadegörelse.

Senare samma år, den 15 november, angrep mannen en busschaufför efter att ha blivit nekad resa då han visat upp en sjukbiljett som inte tillhörde honom.

Mannen började hota busschauffören och började sedan slå och sparka på bussen. Busschauffören berättar i förhör att han går ut ur bussen för att såga åt honom att sluta. Då kastar mannen sin ena sko mot honom och därefter kastade en cykel som träffade busschaufförens ena knä. Mannen ska även slagit och klöst busschauffören i ansiktet när han tog tag i mannen. Busschauffören lade ner mannen på gatan och höll i honom tills polisen kom.

Mannen berättar att busschauffören följde efter honom och skrek obehagligt. Det stämmer att han kastade en sko för att försvara sig, han var rädd att busschauffören skulle ha något vapen. Han knuffade en cykel, men kastade den inte. Han menar att busschauffören brottade ner honom och satt på hans bröst och ströp honom.

Ett vittne såg från andra sidan vägen hörde gap och skrik. Hon hörde att busschauffören skrek till någon att lugna ned sig. Hon ringde polisen och såg att det kastades en sko och en cykel, men inte om den träffade. Hon säger att det var mannen som kastade sakerna.

Tingsrätten anser att busschauffören lämnat trovärdiga uppgifter och att det inte finns någon rimlig anledning för honom att lämna felaktiga uppgifter. Hans berättelse stöds också i huvudsak av vittnets uppgifter.

I det fallet döms mannen för våld mot tjänsteman och ringa narkotikabrott.

Mannen har vid två skilda tillfällen angripit tjänstemän när de utfört sina arbetsuppgifter och omständigheterna gör att tingsrätten ser allvarligt på mannens brottslighet. Frivården bedömer att mannen inte är lämplig för samhällstjänst och tingsrätten delar den bedömningen.

Påföljden bestäms därför till fängelse i fyra månader.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons