Hunden Uno från Rockneby kan bli årets blodgivarhund

I ur och skur ställer flatcoated retrievern Uno upp för andra hundar som kan behöva hans blod och har under sina år räddat livet på 16 hundar. Nu nomineras han som årets blodgivarhund av Läckeby Djursjukhus.
Kalmar • Publicerad 23 maj 2023
Uno från Rockneby kan bli Årets Blodgivarhund
Uno från Rockneby kan bli Årets BlodgivarhundFoto: Privat

För fjärde året i rad utser AniCura Årets Blodgivarhund. Utmärkelsen anordnas för att uppmärksamma behovet av fler blodgivarhundar och för att hylla alla de hjältehundar som hjälper till att rädda liv.

I år nomineras hunden Uno från Rockneby av Läckeby djursjukhus. Han har varit blodgivare i drygt sex år och lämnat blod hela 18 gånger, vilket räddat 16 liv.

– Våra hjältehundar är helt avgörande för att bedriva den mest avancerade djursjukvården för hundar. I år nominerar vi Uno som är en av våra absolut gladaste blodgivare, säger Rebecca Bengtsson, djurvårdare och ansvarig sköterska blodbanken på AniCura Läckeby Djursjukhus.

– När man ser honom överlycklig över att vara här så tror ingen att han kan ligga stilla och lämna blod, men han är superduktig och ligger helt stilla med en viftande svans. Han är en trogen blodgivare som tillsammans med sin matte är tillgänglig dygnet runt och ställer upp i alla lägen för att rädda liv.

För att utse årets blodgivarhund har AniCura samlat in nomineringar från blodbanker vid sina djursjukhus runt om i Sverige. Trots att blodgivning är en livsviktig handling är det få hundägare som känner till att hundar kan lämna blod.

– Att vara blodgivarhund är lite av en win-win. Samtidigt som Uno ges möjlighet att rädda andra hundar, så får vi också veta att Uno är frisk och mår bra. Jag ville själv vara blodgivare men fick inte, så det är fantastiskt att ha möjligheten att hjälpa andra genom Uno. Han trivs också superbra på kliniken, annars hade vi inte gjort det. Det känns jätteroligt att vara nominerade och kunna uppmärksamma fler om att hundar kan vara blodgivare. Har man en hund som passar tycker jag verkligen att man ska fundera på att anmäla sin hund som blodgivare, det är en viktig insats, säger Åsa Kallenberg, matte till Uno.

Vinnaren offentliggörs på den internationella blodgivardagen den 14 juni.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.