Annons

Hundratals pedagoger samlades i Kalmar när Trolletdagarna firade 20 år

Inkludering, syn på barn och lärande och en uppsjö av inspiration. I veckan har omkring 400 pedagoger från hela landet samlats i Kalmar för Trolletdagarna – där pedagoger från förskolan Trollet berättat om och reflekterat över deras undervisning och filosofi.
Kalmar • Publicerad 14 april 2023
Pedagogiskan Mia Brunet och barnskötaren Catarina Bergling från förskola i Märsta.
Pedagogiskan Mia Brunet och barnskötaren Catarina Bergling från förskola i Märsta.Foto: Linn Svensson

I 20 år har de så kallade Trolletdagarna hållits i Kalmar. Inspirationsdagarna är fortbildning för pedagoger över hela landet som arbetar med pedagogiken Reggio Emilia.

Och förskolan Trollet i Kalmar är just kända för sitt Reggio Emilia-lärande. I 50 år har förskolan bedrivit undervisning med inspiration av pedagogiken, vilket har gjort dem kända bland pedagoger i hela landet.

Annons

Omkring 400 pedagoger från norr till söder samlades i Kalmar under torsdagen och fredagen för att ta del av förskolans lärande och arbetssätt.

– Vi har fått så mycket inspiration från Trollet-förskolorna som jobbat länge med Reggio Emilia. Vi arbetar ju också med den pedagogiken och kommer ta med oss mycket härifrån för att själva jobba med, säger förskolläraren Malin Johansson som rest från Märsta.

Under fredagsförmiddagen var Kalmarsalen fylld av pedagoger från hela landet som väntade på föreläsning av pedagoger från förskolan Trollet.
Under fredagsförmiddagen var Kalmarsalen fylld av pedagoger från hela landet som väntade på föreläsning av pedagoger från förskolan Trollet.Foto: Linn Svensson

– Det jag tar med mig är att det finns så många olika sätt att arbeta med barnen. Kalmar kommun ska känna sig stolta över att de har en sådan fin förskola som Trollet, säger pedagogen Mia Brunet.

Fortbildningsdagarna avslutades i Kalmarsalen med en föreläsning av pedagoger från förskolan. Men förutom att delta i föreläsningar och diskussioner har de besökande pedagogerna också fått gå rundvandring i Trollets förskolor.

– Det var kul att få hälsa på. Det ger oss inspiration till våra kollegor och barn. Allt handlar om hur vi samarbetar med barnen och hur vi är i dialog med dem, säger barnskötaren Catarina som arbetar i Märsta.

”Vi har så många kloka och duktiga förskollärare och barnskötare som gör att förskolan blir en plats som barnen och föräldrarna vill komma till.”
Jeanette Kennerfalk, rektor förskolan Trollet.
Foto: Linn Svensson

Jeanette Kennerfalk är rektor på förskolan Trollet och beskriver dagarna som givande och lärorika. Både för hitresta pedagoger men också för personalen på förskolan Trollet.

– Jag måste säga att jag som rektor på förskolorna är oerhört stolt över kompetensen som finns, vi har så många kloka och duktiga förskollärare och barnskötare som gör att förskolan blir en plats som barnen och föräldrarna vill komma till. Det är inspirerande och vårt mål, säger Jeanette.

Vad är Reggio Emilia?

Reggio Emilia är ett begrepp som står för den pedagogiska filosofi – som är en barnsyn och en människosyn snarare än en pedagogisk inriktning – vilken har utvecklats i Reggio Emilias kommunala förskolor under mer än femtio år.

Här har det vuxit fram ett pedagogiskt arbetssätt som hyser stor respekt för barn och en övertygelse om att alla barn föds rika och intelligenta och med en stark inneboende drivkraft att utforska världen. I Reggio Emilia ses barn och unga som kompetenta och viktiga samhällsmedborgare, väl värda att lyssna på. Lyssnande, dokumentation och reflektion är några av denna pedagogiska filosofis kännetecken, liksom att se på olikhet som ett viktigt värde.

Reggio Emilias pedagogiska filosofi är ett demokratiskt ställningstagande för att förskolan och skolan skall bli en demokratisk praktik för såväl barnen som för samhället runtomkring.

I Kalmar kommun bedriver enheten Trollet Reggio Emilia, vilket inkluderar de fyra förskolorna Ringdansen, Lokomotivet, Funkabotorget och Trollet.

Källa: Reggioemilia.se

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons