GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Hundratals samlades för mässa – miljövänlig kyrkogård i fokus

400 stycken besökare och 20-talet utställare kunde under förra veckan ses på Norra Kyrkogården i Kalmar. I fokus stod miljötänk – när det vankades branschmässa för personal inom kyrkogården.
Publicerad 4 oktober 2022
”Vi väntas bli fossilfria under 2023, vi är på god väg”, säger begravningsverksamhetschef Birgitta Linåker.
”Vi väntas bli fossilfria under 2023, vi är på god väg”, säger begravningsverksamhetschef Birgitta Linåker.Foto: Birgitta Linåker/Svenska Kyrkan

Planen är att Kalmars begravningsverksamhet ska bli helt fossilfria nästa sommar, och det är på god väg, berättar begravningsverksamhetschef Birgitta Linåker.

För att inspirera och få nya kunskaper inom området så arrangerade verksamheten en branschmässa för andra året i rad, där just fossilfria maskiner och andra verktyg visades upp.

– Vi väntas bli fossilfria under 2023, vi är på god väg. Just nu använder vi nästan bara fossilfria maskiner som drivs av HVO (Hydrerad vegetabilisk olja) eller som är batteridrivna. Som lövblåsare och häcksaxar. Vi jobbar också för att stora maskiner, som grävare, också kan bli batteridrivna, säger Birgitta Linåker.

24 stycken företag ställde ut under branschmässan och den lockade personal inom kyrkogårdsverksamheten ända från Gotland till Småland.

– Vi hade mycket maskinfirmor och plantskolor där med som visade upp det senaste. Vi i Kalmar, och i andra pastorat med, är måna om att jobba miljösäkert och att besökare ska kunna få en fin kyrkogård att komma till.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.