GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

I dag är det internationella matsvinnsdagen: ”Ett berg som inte ska finnas”

Torsdagen den 29 september uppmärksammas internationella matsvinnsdagen. Enligt Livsmedelsverket slängs 35 kilo mat och dryck per person och år i svenska hushåll.
Publicerad 29 september 2022
Matsvinn.
Matsvinn.Foto: Mostphotos

Det är FN som tagit initiativet till internationella matsvinnsdagen i syfte att uppmärksamma problemet. Matsvinn står för mellan 8 till 10 procent av allt utsläpp av växthusgaser i världen. FN har som mål i Agenda 2030 att halvera det globala matsvinnet samt minska svinn och förluster i hela livsmedelskedjan.

Livsmedelsverket som uppmärksammar dagen uppger att allra mest mat slängs i hushållen och att det motsvarar 40 måltider per person och år.

– Matsvinnsberget är ett berg som inte ska finnas. Genom att visa all mat som kastas varje år, helt i onödan, hoppas vi att fler blir medvetna om hur viktigt det är att inte slänga mat, säger Karin Fritz projektledare på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande, och forsätter:

– Vi kan betrakta matsvinnsberget som toppen av ett isberg. Det vi ser är bara en liten del av ett stort problem, säger Karin Fritz.

Vidare berättar Karin att det inte bara är maten som slängs som ger en klimatpåverkan utan även det som krävts att producera maten samt förpackningarna.

– Det handlar om bevattning, transporter, förpackningar och mycket mer som gjorts helt i onödan när maten slängs. Det är något många av oss kanske inte tänker på när de häller ut ett glas mjölk eller slänger en banan, säger Karin Fritz.

Livsmedelsverket ger därför några tips hur man kan minska sitt eget matsvinnsberg.

Planera: Ta en titt i kylskåp och skafferi innan du handlar, så du inte köper något du redan har. Frys in om du inte hinner använda maten i tid. Nästan allt går att frysa in, till och med mjölk.

• Förvara maten rätt: Håll koll på temperaturen. En bra temperatur i kylskåpet är +4°C, medan -18 °C är lagom i frysen. Tänk på att olika livsmedel ska förvaras på olika sätt. Äpplen mår bäst i kylskåpet medan gurkan bör vara i rumstemperatur.

• Höj statusen för rester: Rester är enkelt, snabbt och gott. De kan hålla minst en vecka i kylen och kan värmas upp flera gånger om de förvaras i kylskåp däremellan.

• Använd dina sinnen: Titta, lukta och smaka. Ofta går mat att äta fast den passerat bäst-före-datum.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.