Annons

I dag betalas elstödet ut – så skyddar du dig mot bedrägerier

I dag får de första privatpersonerna i södra och mellersta delen av landet sitt elstöd. Samtidigt går polisen ut och varnar för ökade bedrägerier i samband med utbetalningarna.
Publicerad 23 februari 2023
Montage.
Montage.Foto: Mostphotos

Torsdagen den 23 februari fick de första privatpersonerna i södra och mellersta Sverige sitt elstöd utbetalat. Sen det stod klart att elstödet skulle nå hushållen gick polisen ut och varnade om bedragare som utnyttjar situationen.

– Om man får ett samtal som kräver att man ska agera på något vis för att få elstödet då ska man lägga på, man ska inte logga in med bank-id eller med bankdosa. Elstödet betalas ut via en automatisk process och kräver inte att du agerar på något vis, säger Lotta Mauritzson på polisens nationella bedrägericentrum i ett pressmeddelande.

Annons

Hur många som i dagarna blivit lurade är svårt att uppskatta. Men privatpersoner har kontaktats av misstänkta bedragare både via brev, mejl, sms och telefon.

Varken Försäkringskassan, någon annan myndighet eller banken kommer att kontakta privatpersoner i Sverige och be om uppgifter. Blir du uppringd ska du lägga på luren direkt och absolut inte legitimera dig med bank‑id, svara på sms eller mejl – inte heller klicka på bifogade länkar, säger Fredrik Falk, verksamhetschef på Försäkringskassan, i ett pressmeddelande.

Så här skyddar du dig mot bedrägerier:

Lägg på luren

Om någon ringer upp dig och du blir osäker ska du avsluta samtalet. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en släkting, från banken, ett företag eller en myndighet. Förbered något du kan säga för att avsluta samtalet snabbt, eller lägg på direkt. Du behöver inte vara artig.

Logga inte in

Identifiera dig aldrig med bank-id och lämna aldrig ut koder från bankdosa eller till betalkort på uppmaning av någon annan. Seriösa företag, organisationer och myndighet tar aldrig kontakt och ber dig logga in eller lämna ut personliga uppgifter på det sättet.

Lita inte på den som ringer

Bedragaren kan försöka stressa dig genom att säga att du är på väg att förlora pengar eller att någon anhörig har råkat illa ut. Lita inte på personen som ringer även om den verkar trovärdig och har personlig information om dig.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons