GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

I november firades den lokala efterrätten: ”Ostkaka blir man glad av”

Ostkakan må inte vara lika populär som förr i tiden, men det är många som arbetar för att lyfta fram ostkakan i ljuset igen. Emildagen den 14:e november är Ostkakans dag och det var värt att firas enligt Ingegerd Petersson, som driver Ingegerds Ostkaka, Kalmar.
Publicerad 14 november 2022 • Uppdaterad 15 november 2022
Genrebild ostkaka.
Genrebild ostkaka.Foto: Mostphotos

– Den firar vi ju här i Småland. Ostkaka blir man glad av och vi har en lång tradition av att baka och äta ostkaka här i Småland. Här finns mycket betesmarker och många kor, säger berättar Ingegerd Petersson.

Det är inte allt för många som bakar ostkaka hemma längre, men det finns många försäljare i vårt landskap. Det säljs ostkaka på rekoringar, delikatessbutiker, livsmedelsbutiker, marknader och caféer.

Sedan finns även den ideella föreningen Ostkakans Vänner som ”värnar om ostkakans traditioner och vill sprida den älskade maträtten långt utanför landskapets och landets gränser.”

Ingegerd Petersson
Ingegerd PeterssonFoto: Privat

Lördagen den 12 november anordnades även Svenskt mästerskap i Ostkakebakning. Finalen ägde rum på Rudenstams Gårdsbutik i Huskvarna. Dock var det ingen från Kalmar län på pallplats i år. Vann gjorde Margareta Bengtsson Kramer från Växjö.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.