I sommar volontärarbetar SJ-personal hos Kalmar Stadsmission

Denna sommar renoveras ett stycke av järnvägen mellan Kalmar och Göteborg i närheten av Borås. SJ kör inte några tåg på sträckan och ombordpersonalen inte har något att göra. Men då dök en spännande idé upp!
Publicerad 1 juli 2020
Ali Vresh Jabaya och Khodr Elhaf bär på kött från Västerslätt. Båda är SJ-anställda men volontärar för Kalmar Stadsmission + Susanne Lundström, direktör, Kalmar Stadsmission.
Ali Vresh Jabaya och Khodr Elhaf bär på kött från Västerslätt. Båda är SJ-anställda men volontärar för Kalmar Stadsmission + Susanne Lundström, direktör, Kalmar Stadsmission.Foto: Privat

Just nu volontärarbetar SJ-anställda på Kalmar stadsmission. Anledningen? Denna sommar renoveras nämligen ett stycke av järnvägen mellan Kalmar och Göteborg i närheten av Borås. Det innebär att SJ inte kör några tåg på sträckan och att ombordpersonalen inte har något att göra.

– Lena Radeberg från SJ AB ringde till Ulf Irebring som är områdeschef hos oss och undrade om det fanns möjlighet för personalen att komma till oss istället, berättar Susanne Lundström, direktor på Kalmar Stadsmission.

De träffades och hade ett möte. Nu sysselsätter Stadsmissionen fem tågmästare och en lokförare i sina verksamheter i cirka 50 dagar á 8 timmar i sommar. Det blir alltså 400 timmar totalt. Personal arbetar under veckorna som de egentligen skulle ha jobbat på tågen i sommar.

– Det känns fantastiskt för oss att få hjälp med uppgifterna. Det är verkligen jättejätteroligt. Särskilt såklart när en del hos oss har semester. Det är väldigt häftigt att de ställer upp, säger Susanne Lundström

Och hur går arbetet då? Som på räls, enligt Stadsmissionen.

Volontärerna jobbar bland annat i Kalmar Stadsmissions sociala och diakonala verksamheter i centrum.

– Vi möter människor som av någon anledning befinner sig i en utsatt situation. Vi har en öppen verksamhet där man kan äta frukost, få kaffe, prata med någon och komma inomhus. Det blir ett vardagsrum för någon som inget vardagsrum har.

Volontärerna kommer även arbeta med mattransporter med matsvinn och i Kalmar Stadsmissions second hand-verksamhet.

– Det visade sig att SJ genomgående har ett väldigt fint socialt hållbart tänk i sin verksamhet. Personalen har en volontärdag som de kan plocka ut under året. Jag är jätteimponerad. Det är något för andra arbetsgivare att titta på, säger Susanne Lundström.

Susanne Lundström, direktör, Kalmar Stadsmission.
Susanne Lundström, direktör, Kalmar Stadsmission.Foto: Privat
Anne Sabelström (SJ-anställd) vid dörren räknar in besökarna.
Anne Sabelström (SJ-anställd) vid dörren räknar in besökarna.Foto: Privat
Killen till höger som bär på kött från Västerslätt heter Ali Vresh Jabaya och killen till vänster heter Khodr Elhaf. Båda är SJ-anställda men volontärar för Kalmar Stadsmission.
Killen till höger som bär på kött från Västerslätt heter Ali Vresh Jabaya och killen till vänster heter Khodr Elhaf. Båda är SJ-anställda men volontärar för Kalmar Stadsmission.Foto: Privat
Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.