Annons

Ida och Fredrik tar över anrika cafeét: ”Det finns mycket potential”

Sedan i början av sommaren har det anrika caféet Lotsutkiken vid Tjärhovet fått nya ägare. De nya ägarna Ida och Fredrik Norén driver sedan tidigare Hotel Skansen i Färjestaden och tar sig nu över bron för att bedriva café.
– Det är volymmässigt stor kontrast mot vår andra verksamhet, vi är ett mindre team än på Hotel Skansen men vi vill förmedla samma hjärta i båda våra verksamheter, säger ägaren Ida Norén.
Publicerad 9 augusti 2023
Ida Norén.
Ida Norén.Foto: Lasse Larsson

Fram till 1955 var lokalerna som caféet håller till i lotsutkik där lotsar och båtsmän höll utkik efter fartyg. Men när utbyggnaden av Tjärhovet skymde sikten för lotsarna blev den gamla byggnaden i stället café – som nu tagits över av paret Ida och Fredrik Norén.

– Cafét har varit inom familjen en längre tid och vi fick nu frågan om vi ville fortsätta att driva det vidare och det ville vi ju, säger Ida.

Annons

– Vi har inte varit involverade i caféet förr trots att Fredriks far Stefan ägt det tidigare. Vi hoppas på att vi kan sköta det lika bra. Det kommer inte bli någon större förändring förutom att vi vill hitta tillbaka till det anrika som symboliserade caféet förr.

För många år sedan var Lotsutkiken nämligen en samlingspunkt för arbetare som låg ute på vägarna. Tidiga morgnar och vid lunch samlades bland annat många lastbilschaufförer för att starta dagen med en kopp kaffe och en fralla.

– Lotsen har varit känt för sina matiga smörgåsar och goda luncher. Vi har därför valt att öppna upp verksamheten tidigare på morgonen och förlänga lunchen, så våra gäster kan hitta till oss.

Sedan tidigare driver Fredrik Hotel Skansen i Färjestaden där även Ida arbetar.

–Det är volymmässigt stor kontrast mot vår andra verksamhet, vi är ett mindre team än på Hotel Skansen men vi vill förmedla samma hjärta i båda våra verksamheter, säger ägaren Ida Norén.

Hur känns det nu när ni är igång?

– Det känns jättespännande, det ska bli roligt att kunna lära känna alla gäster och få en bred publik. Det kommer bedrivas vidare i den kärnan som är i dag.

– Det är ju viktigt att lära känna verksamheten och inte vända upp och ner för mycket. Vi behöver lära känna gästerna och vår personal så att vi tillsammans kan hitta en grund för lotsen att stå på. Det finns mycket potential.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons