unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Livsstilarrow-down
  2. Kultur & Nöjearrow-down
  3. Familjarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Idylliska Ebbetorps läkarmottagning fyller 20 år

I år fyller Ebbetorps läkarmottagning 20 år! Trots att Theo Magounakis har haft närmare 30 000 patienter genom åren på Ebbetorp är det långt ifrån alla som känner till hans läkarmottagning. Den går i 1700-talsstil och är idylliskt belägen mellan flygplatsen och Smedby i Kalmar.
Ebbetorps läkarmottagning.
Ebbetorps läkarmottagning.
Foto: Agnes Aronsson

Theo Magounakis är röntgenläkaren som driver Ebbetorps läkarmottagning. Men det är inte som vilken läkarmottagning som helst. Den lever och andas 1700-tal, både i huset och i inredningen. Den är belägen ute på landet och med kossor som närmsta granne och herrgården bredvid, är det en idyllisk plats. Det enda som är nytt på mottagningen är ultraljudsutrustningen. Med den gör Theo Magounakis undersökningar av till exempel leder, muskler, senor och samtliga bukorgan. Allt utom hjärtan egentligen.

– Här är det ingen stress. Vissa patienter somnar till och med på soffan i väntrummet. Det är nog grönskan här omkring och 1700-talsmiljön som bidrar till det. Men somliga är ifrågasättande och undrar om det verkligen är en riktig läkarmottagning, säger Theo Magounakis.

Mellan 1795 och 1799 stod byggnaderna färdiga. Ebbetorps herrgård och flygelbyggnaderna, varav den ena är Ebbetorps läkarmottagning, utgör tillsammans ett byggnadsminne, som delvis ägs av Theo. Han har skyldighet att varsamt renovera och hålla efter husen. I anslutning till husen finns också Engelska parken.

– Huset är från 1700-talet och det bestämmer stilen på inredningen. Det gäller att restaurera utan att förstöra husets själ. Därför har jag behållit möblerna, men man måste bryta av med nya maskiner.

Väntrummet på Ebbetorps läkarmottagning. Tapeterna är original från 1800-talet.
Väntrummet på Ebbetorps läkarmottagning. Tapeterna är original från 1800-talet.
Foto: Agnes Aronsson
Foto: Agnes Aronsson

Theo Magounakis kom från Grekland till Sverige när han var 19 år för att studera.

– Jag valde mellan Lund och San Diego. Det blev Lund.

Efterhand tillkom familj och barn, som nu är vuxna och utflugna ur Ebbetorps herrgård.

– Vi flyttade in här i april 1999, lagom till att barnen skulle börja skolan. Dessförinnan drev vi en hästgård i Västergötland.

Nuförtiden bor han själv i herrgården. Theo Magounakis var tidigare överläkare på Kalmar Länssjukhus från 1998 till 2009. De sista sju åren jobbade han med invasiv kardiologi på medicinkliniken.

– Men jag jobbade tre helger i månaden och det höll inte i längden, säger Theo Magounakis och fortsätter,

– Under mina tidiga år på Röntgenkliniken fanns det långa köer, bland annat till ultraljudsundersökningar. Jag fick frågan av min dåvarande chef om jag kunde hjälpa till med köförkortning. Resten är en solskenshistoria, som det brukar heta. Jag blev den första röntgenläkaren i Sverige som startade privatpraktik.

Numera driver han alltså Ebbetorps läkarmottagning i Kalmar, som fyller 20 år i år. Det är en privat mottagning, och sedan år 2000 har han ett vårdavtal med regionen.

– Det skulle ha blivit en stor fest i maj i år, på dagen för öppningen för 20 år sedan. Den är uppskjuten till nästa sommar på grund av pandemin.

Theo Magounakis byter utrustning för att alltid ha det senaste som finns på marknaden.
Theo Magounakis byter utrustning för att alltid ha det senaste som finns på marknaden.
Foto: Agnes Aronsson

Mottagningen konkurrerar inte med sjukhuset, utan de skickar sina patienter vidare till Theo Magounakis. Det är samma väntelista och besöket på Ebbetorps läkarmottagning är inget som kostar extra för patienten, men det behövs remiss från en läkare för att bli kallad dit.

– Det har uppenbarligen funnits behov för den här typen av undersökningar. Min långa erfarenhet samt tillgång till den senast utvecklade apparaturen leder till kompetenta svar, varför läkarna blir nöjda. Dessutom är det positivt för patienterna att jag avsätter tid för frågor och de får besked direkt efter undersökningen.

Theo har även arbetat länge med idrottsskador och muskelskador, bland annat för Kalmar FF i över tio år, vilket har lett till flera publikationer.

Nuförtiden delar han sin tid mellan Kalmar och Piteå. I Kalmar håller han mottagningen öppen två veckor i sträck. Däremellan arbetar han vissa veckor som överläkare i Piteå för Region Norrbotten.

– Tyvärr är Kalmar inte stort nog för heltidsjobb på gården. Under veckorna i Norrbotten passar jag på att träna längdskidor.

Förutom två timanställda sekreterare jobbar Theo själv på Ebbetorps läkarmottagning. Ett vanligt ”pandemifritt” år är mottagning öppen för patienter tre till fyra dagar i veckan. Nu är det nere på två dagar i veckan.

– Folk söker inte vård lika mycket som tidigare, troligtvis på grund av rädsla för Corona. Jag får en välbehövlig paus nu, men så här kan jag inte ha det för alltid. Det går runt, men det är plus-minus noll.

Ebbetorps läkarmottagning är idylliskt belägen.
Ebbetorps läkarmottagning är idylliskt belägen.
Foto: Agnes Aronsson

Theo Magounakis senaste avtal löper på fyra år, och det är nu tre år kvar på det, till 2023.

– Så länge jag har ett vårdavtal kan jag bo kvar och ta hand om huset och mottagningen. Jag anser att det finns behov för den typen av undersökningar. Om efterfrågan sinar och jag inte får någon förlängning, kommer jag nog att flytta. Så enkelt är det. Men jag känner att jag åtminstone har fullföljt mitt uppdrag med restaureringen av huset och mottagningen, och snart även med parken.

Foto: Agnes Aronsson
Namn: Theo Magounakis
Ålder: 55
Bor: Ebbetorps herrgård
Kommer från: Född i norra Grekland i en kuststad som heter Kavala. (Alexander den store kom ridande genom staden på sin häst, och därför fick staden namnet - läs: cavalleri.)
Familj: Två vuxna barn, frånskild.
Titel: Specialist inom medicinsk radiologi
Gör på fritiden: Tränar, träffar vänner, fixar med hus och trädgård, sjunger gärna, åker skidor och intresserar sig för natur- och kulturupplevelser.
Precis utanför mottagningen betar kossor.
Precis utanför mottagningen betar kossor.
Foto: Agnes Aronsson
Theo Magounakis utanför ingången till Ebbetorps herrgård.
Theo Magounakis utanför ingången till Ebbetorps herrgård.
Foto: Agnes Aronsson

Läs mer

Råd om gluten till spädbarn kan ändras

Kalmar

Råd om gluten till spädbarn kan ändras

I Sverige har cirka två procent av befolkningen glutenintolerans.

Ny tjänst – gör intyg på negativt coronatest innan resor

Coronavirus

Ny tjänst – gör intyg på negativt coronatest innan resor

En ny tjänst i Kalmar gör intyg på negativt coronatest till folk som ska på utlandsresor, eller för de som vill träffa folk i riskgrupp.

Kalmar: Drograttfyllerist stoppades av polis

Kalmar

Kalmar: Drograttfyllerist stoppades av polis

En man i 25-årsåldern misstänks nu för drograttfylleri och innehav samt bruk av narkotika.

Blåljus: Drograttfylla i Kalmar i natt

Kalmar

Blåljus: Drograttfylla i Kalmar i natt

Polisen upptäckte det misstänka drograttfylleriet vid 01-tiden i natt.

Mordmisstänkt man släpps på fri fot

Kalmar

Mordmisstänkt man släpps på fri fot

Den man som anhölls under helgen, misstänkt för mord på en kvinna i Kalmar, släpps på fri fot.

Bostadsgarantin i Kalmar uppfylldes i år

Kalmar

Bostadsgarantin i Kalmar uppfylldes i år

330 nya studenter har skrivit bostadskontrakt. Nu finns 44 studentbostäder kvar som öppnas upp för sökanden under dagen.