GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Illustratören Karin inspireras av Kalmar i barnböcker

Illustratören Karin ”Tecknar” Eriksson från Kalmar bor numera med sin familj i ett litet hus i Rönninge söder om Stockholm. Hon arbetar till vardags med att ge liv till böcker och digitala berättelser samt sånger. Främst handlar det om barnböcker där Karins egna minnen speglas på sidorna – inte minst i boken Lisens jul.
Publicerad 15 december 2022
Karin "Tecknar" Eriksson.
Karin "Tecknar" Eriksson.Foto: Privat

– Där finns det bilder där jag inspirerats av julmarknad på Larmtorget i Kalmar. Jag har minnen som liten där jag gick och tittade i olika skyltfönster och drömde mig bort. Det är hur mycket känslor som helst att gå på en julmarknad. man får smaka på korvar och ostar när man går bland kullerstensgator, murar och valv, säger Karin.

Karin har illustrerat närmare 20 stycken böcker och även digitala berättelser i en plattform som heter Polyglutt, som man använder på bland annat förskolor. Att helt kunna livnära sig som illustratör var inte självklart för Karin.

Barnboken Lisens jul.
Barnboken Lisens jul.Foto: Privat

– Det är jätteknasigt. Jag gick estetiska programmet på Jenny Nyströmsskolan och jag har alltid varit duktig på att illustrera och teckna snabbt. Sedan jobbade jag med design och logos, men har hela tiden känt att jag tycker det är så roligt med barnböcker. Av en händelse för 10 år sedan hörde en kvinna av sig och frågade om jag ville göra ”Rebussångerna” på Polyglutt. Jag jobbade lite med det vid sidan av, men sedan 2020 har jag haft fullt upp, säger Karin och fortsätter:

– Det är är lite svårt att faktiskt kunna säga att jag är illustratör. Det är väl en resa inom sig själv att faktiskt våga tro att det som var ens hobby har blivit mitt jobb.

.
.Foto: Privat

Vad är det med barnböcker som du fastnat för?

– Barnen är viktiga, de är vår framtid. Jag står alltid på barnens sida. Jag har jobbat mycket i förskolor också, där fick jag prova mina bilder och manus. Barn är det viktigaste vi har och förskollärarna ska vi också hylla!

Hur gör du för att fånga känslorna och berättelserna med dina illustrationer?

– Det är väldigt viktigt att fånga det. Om jag får ett uppdrag brukar jag prata med författaren. Ibland har de egna tankar på hur en bild ska se ut och då får jag fråga mycket om hur de tänker och då försöker jag bilda mig en uppfattning. Jag är himla frågvis.

Nu när du arbetar med illustration på heltid, vad har du för framtida mål?

– Jag sätter upp mål varje år. Nästa år vill jag försöka skriva och illustrera en egen bok. Det är utanför min comfort zone, men jag tror man måste vara där för att utvecklas.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.