Inas resa med den lilla butiken i Örntorp

Handgjord tvål har blivit den lilla Örntorpsbutiken Vita Knutars mest sålda vara det senaste året. Marginalerna är små, och restriktioner och väder påverkar möjligheterna mycket.
– Men vi kämpar oss kvar, säger Ina Danielsson.
Publicerad 23 maj 2021
Foto: Anna Braw

Örntorp ett par mil norr om Kalmar är så idylliskt att en akvarellmålande konstnär har målat av byn och kallat målningen ”Röda stugor med vita knutar”. Här, i den gamla snickarboden på gården Örntorp 315, har Ina Danielsson och hennes syster Helena sin butik Vita knutar.

– Både Helena och jag bor här, berättar Ina, och vi driver butiken ihop även om det är jag som gör det mesta. Vi säljer sådant som vi själva använder och gillar i ett väldigt blandat sortiment.

Några principer för sortimentet har de satt upp:

– Vi tar nästa bara in svensktillverkat eller Fair Trade, i princip allt som kan vara ekologiskt är det, och så gillar vi hantverksskicklighet och småskalighet. Mycket av det vi tar in kommer alltså från mindre producenter, gärna småföretagare som vi själva, som drivs av hållbarhetstänkande och som värnar både kunnande och miljö.

I praktiken innebär det att snickarbodens hyllor rymmer ekologiska tvålar, te i påse och lösvikt, flera olika sorters choklad och lakrits, disktrasor i lin, GOTS-märkta handdukar och löpare, glas och stearinljus från Småland, svensktillverkat porslin, rostfritt, gjutjärn, borstar till köket och linoljesåpa från Öland.

Gammal snickarbod

Ina har arbetat i butik under ganska många år och växlat om med tjänster i Svenska kyrkan.

– För ungefär åtta år sedan var jag väldigt trött och sliten av det butiksjobb jag hade då, berättar hon. Det var i en kedja, och jag mådde dåligt av att hela tiden försöka sälja produkter jag aldrig skulle få för mig att köpa själv. Det mesta var tillverkat långt härifrån under förhållanden som var allt annat än mänskliga eller hållbara. Det gnagde inom mig mer och mer.

Vintern 2014–15 började Helena prata om den gamla snickarboden. Den stod tom, var isolerad, den var ljus, den hade el indragen.

– Hon frågade om vi inte skulle ta och öppna en butik tillsammans, säger Ina. Hon visste att det var något jag drömt om, och hon ville bredda verksamheten på gården.

Sagt och gjort: systrarna gjorde en affärsplan och lyckades låna pengar, Ina sa upp sig, de renoverade, målade, inredde, hittade leverantörer.

– Och tre månader senare, i början av juni 2015, öppnade vi, berättar Ina.

Bara en kund i taget

Ina är alltså den som lägger mest tid på butiken, men hon arbetar deltid som husmor och kommunikatör i Ryssby Åby pastorat.

– Framför allt sommartid brukar jag kombinera jobbet med att ha öppet i butiken. Jag arbetar i kyrkan på morgonen och åker hem och öppnar butiken vid elvatiden. Jag önskar ju att butiken någon gång ska kunna bära sig så vi kan ta ut lön, både min syster och jag, men där är vi inte än på länge.

Hur har det gått för Vita knutar hittills i april?

– Vi väntar, liksom många andra. Vår butik är liten, och vi kan inte ta in mer än ett sällskap i taget med de restriktioner som gäller nu. Om det hade varit varmare hade vi kanske kunnat öppna mer och göra mer reklam för oss. När det börjar bli varmt har vi oftast dörren till butiken öppen så att luften kan cirkulera, och vi ställer fram utemöbler. Vi kan bjuda på en kopp kaffe eller te medan kunderna väntar. Det blir en helt annan sak än att be kunderna vänta i bilen.

”Sommaren är alltid vår bästa tid”

Ina berättar att Vita knutar hade ett dåligt utgångsläge när pandemin började.

– Våra första år var självklart inte någon ekonomisk höjdare, men våren 2018 kände vi att det började lossna ordentligt. Vi köpte in rätt mycket nytt till sommaren, för sommaren är alltid vår bästa tid. Men så kom värmeböljan, och vi förlorade halva vår försäljning. Den ökning vi hade väntat oss och planerat för uteblev helt. Få orkade åka till en liten butik inåt landet. Hade vi legat nära kusten och haft ett kafé hade vi kanske klarat oss lite bättre, men nu blev det nästan katastrof. Vi funderade på att lägga ner, och vi stängde faktiskt butiken ett tag. Bakslaget den sommaren är något som fortfarande tynger oss, och pandemin det senaste året har ju inte precis hjälpt upp det hela. Men vi kämpar oss kvar.

Vad har ni sålt mest av sedan pandemin började?

– Tvål, tvål, tvål och tvål. Vi har ett väldigt stort utbud av riktigt bra tvål, handgjord, fast, ekologisk, som vårdar händerna och inte torkar ut dem, och dessutom fantastisk handkräm. Allt tillverkat i Sverige, allt ekologiskt.

Hemkörning via hemsida

Att postorder har ökat enormt mycket i världen under det senaste året skulle ju kunna tänkas gynna en butik som Vita knutar, men så enkelt är det inte:

– Frakterna är väldigt dyra när man som vi är en liten butik, säger Ina. Och marknadsföring kräver tid och kunskap men också lite flyt. Sedan måste vår e-handel hänga med i utvecklingen också. Kunderna blir mer och mer kräsna ju mer vana de blir att handla på nätet, och att sköta en e-handel tar väldigt mycket tid och kraft. När allt stämmer, när e-handeln är fräsch, när inläggen på sociala medier fungerar och när vi dessutom har prickat rätt med vårt sortiment, då är det inte dumt med postorder. Men konkurrensen idag är knivskarp!

En förbättring för kunder i Kalmarområdet har hon lyckats ordna de senaste veckorna.

– Vi har äntligen ändrat i vår e-handel så att kunderna kan beställa hämtning i butik eller hemkörning via hemsidan. Det är helt nytt för oss, och jag hoppas verkligen att våra kunder känner att det blir lättare att handla från oss nu även om vi inte har öppet mer än lördagar.

Kan gynna små tillverkare

Du känner ju en del av dina leverantörer – vad hör du från dem?

– Väldigt olika. De som tillverkar kropps- och hudvård har det generellt gått bra för. Samma sak med i alla fall en av våra chokladleverantörer — de har inte behövt göra så mycket justeringar och förändringar för att klara av att möta det förändrade köpbeteende som har kommit i och med pandemin. Andra, däremot, har det jättetufft. För oss här i Småland är det ju ingen nyhet att Målerås glasbruk har fått säga upp all sin permitterade personal, det gör så ont i hjärtat att se när glasbruken återigen har det svårt att överleva.

Varför tycker du att det är viktigt att beställa det man kan från småbutiker och från småleverantörer istället för att ta allt i någon stor webbutik?

– Därför att de här små butikerna ofta ligger på mindre orter eller kanske till och med på landet. Att handla från små butiker innebär ett unikt sortiment som skulle försvinna helt med kedjorna.

Kedjorna måste arbeta med stora volymer, men vi kan gynna små tillverkare, och de finns ofta på mindre orter. Många av dem är småföretagare eller ensamföretagare, de flesta är kvinnor. Så människor över hela landet får bättre chans att leva på sitt företagande där de bor, inte bara i större städer, och glesbygden får en möjlighet att leva och utvecklas. Och närheten till våra små producenter gör att vi lätt kan fylla på när vi behöver.

Det enorma fraktfartyget som gick på grund i Suezkanalen fick Ina att fundera över det närproducerades fördelar igen.

– Att vi handlar mest från svenska tillverkare gör att vi aldrig behöver oroa oss för att det vi beställer är tillverkat av barn, eller belastar miljön i något annat land, eller fastnar i Suezkanalen. Vi känner de flesta av våra tillverkare på något sätt, vi vet vad vi får, vi vet hur det är tillverkat och ibland till och med av vem det är tillverkat.

”Handla i de butiker du vill ha kvar”

Vad kan man mer göra för att stötta småföretagare, tycker du?

– Kommunicera mer med oss! Fråga om vi kan ta in något nytt märke eller någon speciell vara, kan vi så vill vi självklart försöka ställa upp och fixa fram det ni frågar efter. Berätta för vänner och bekanta om vilka butiker du gynnar, berätta när du har handlat något i en liten butik eller använt en egenföretagare för en tjänst, lägg upp i sociala medier, ta bilder när du är på plats. På Facebook kan man checka in på olika platser — gör det. Framför allt: handla i de butiker du vill ha kvar när pandemins stränga restriktioner börja lättna. Det är det jag själv försöker göra – gynna dem jag inte vill vara utan.

Vad hoppas du på för resten av våren?

– Jag hoppas att restriktionerna lättar och värmen kommer snart så att vi kan våga öppna lite mer i butiken, att vaccineringen fortsätter i samma snabba takt här i Kalmar och att vi får nya kunder och nya möjligheter att gynna småföretagare runt om i landet. Och så vill jag äta glass i solen i trädgården utanför butiken. Det är ett underbart vårtecken!

Anna Braw
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.