Annons

Inför nya anstalten i Kalmar – satsar på förberedande utbildning

I Kalmar kommun byggs en ny anstalt och ett nytt häkte, vilket kommer att innebära omkring 300 nya tjänster och då främst kriminalvårdare. Nu står det klart att Kriminalvården och Kalmar kommun har kommit överens om att skapa en ny förberedande kriminalvårdsutbildning.
Publicerad 13 februari 2023
KriminalvårdareFoto: Michael Folmer/Mostphotos

Syftet är att utbildningen ska vara en ny ingång till yrket kriminalvårdare.

– Kriminalvården har behov av medarbetare med många olika sorters bakgrund och erfarenheter, inte minst när det gäller språk. Därför är det värdefullt att vi på det här sättet, tillsammans med Kalmar kommun, kan skapa ytterligare ett sätt att visa vad rollen som kriminalvårdare handlar om. Ytterst handlar yrket om att göra landet säkrare och tryggare, säger Hans Lagerlöf, kriminalvårdschef i Kalmar, i ett pressutskick.

Annons

– För oss som kommun känns det mycket positivt att kunna bidra till rätt kompetens och underlätta för den som är intresserad av att jobba som kriminalvårdare vid den nya anstalten, säger kommunstyrelsens ordförande Johan Persson (S).

Den förberedande utbildningen kommer enligt kommunen och myndigheten att bredda kompetensen och förbättra förutsättningarna för att bli anställd. Den kommer alltså inte ersätta den ordinarie kriminalvårdsutbildningen.

– För oss som arbetar med kompetensförsörjning inom vuxenutbildningen ska det bli jätteroligt att få samarbeta med Kriminalvården och vara med och stötta deras behov att hitta kompetent personal. Bonusen är förstås att kunna erbjuda en intressant yrkesutbildning för våra kommuninvånare, säger Helen Keise, rektor för Kunskapsnavet.

• Utbildningen omfattar 40 veckor och innehåller bland annat kurser om bevakning, säkerhet, psykologi, och det svenska rättssystemet.

• Det ingår även sex veckors praktik tillsammans med Kriminalvårdens personal.

• Den som vill gå vidare inom yrket har sedan möjlighet att söka tjänst som kriminalvårdare.

• Kursen berättigar till studiemedel, och kan också ge rätt till omställningsstudiestöd för den som exempelvis drabbats av uppsägning. För att vara behörig att söka utbildningen, krävs avslutad grundskola årskurs 9, eller motsvarande.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons