GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ingegerd förbereder försäljning inför Ostkakans dag: ”Jag har generationers erfarenhet”

Den 14 november är det ostkakans dag. Ingegerd Petersson, vars familj har bakat ostkaka i generationer, driver företaget Ingegerds Ostkaka som en bisyssla och nu har hon fullt upp.
Publicerad 9 november 2021 • Uppdaterad 14 november 2021
Ingegerd Petterson Foto: Privat
Ingegerd Petterson Foto: Privat

– Jag kör extra bakdagar den här veckan. Det är många som vill ha. Jag gör mina ostkakor i enportionspappersformar, vilket jag tror att jag är ensam om, säger Ingegerd.

Hon har generationers erfarenhet av ostkakebak. Ingegerds föräldrar och deras föräldrar har varit lantbrukare, och hon har rötterna i Rödmossa som är en by söder om Virserum.

– Jag är bonddotter och det är min mamma som har lärt mig att baka. Att jag nu bakar ostkaka är mina rötter och en lång tradition, säger Ingegerd, och utvecklar;

– Vi har alltid haft ostkaka hemma men det blir alltid en liten slatt över. Enportions är bra, för är man sugen tar man bara upp en portion ur frysen och äter, och det blir inget över. Det är hållbarhetstänk och det handlar om hälsan också - det är lagom med en portion. Det är många som uppskattar det.

I Ingegerds familj är alltid ostkakan på bordet vid kalas och högtider, men även till vardags som efterrätt eller mellanmål. Så att hon skulle göra ett företag av det föll sig ganska naturligt.

– Jag säljer dem frusna i kartonger till många företag, som i sin tur levererar till café och restaurangverksamhet.

Ingegerds Ostkaka, Ingegerd Petersson
Ingegerds Ostkaka, Ingegerd PeterssonFoto: Privat

Hon startade upp Ingegerds ostkaka under försommaren och började sälja på lite rekoringar under våren. Efter sommaren har företaget vuxit. Hennes ostkakor har väckt intresse hos både privatkunder och hos företag och Ingegerd säljer själv på Reko-ringar i närområdet, nu på torsdag på Rekoringen i Kalmar.

Dessutom kan fikasugna få tag på Ingegerds ostkakor på restauranger och caféer i en stor del av Småland och på Öland. De finns även på gårdsbutiker, livsmedelsbutiker och Deli-butiker.

– I den här ostkakan är det inga konserveringsmedel. Den är lagad efter traditionellt recept, så som min mamma gjorde, men lite förändrat. Mina är glutenfria med extra mycket mandel och grädde, säger Ingegerd.

Mejerivarorna kommer från Emå Mejeriet i Hultsfred och äggen från Germundslycke i Hagby. Ingegerds ostkaka är glutenfri och innehåller mjölk, vispgrädde, ägg, sötmandel, socker, glutenfritt mjöl, och riktig bittermandel.

– Jag hoppas att många passar på att äta ostkaka nu på Ostkakans dag.

Klicka på bildspelet och åt sidan för att se alla bilder:

5 bilder
Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.