Ingen ökning av tumlare i Östersjön – är akut hotad

Från tiotusentals till 500. Den akut hotade tumlaren visar inte på någon ökning under de tio senaste åren.
– För att populationen ska kunna anses vara livskraftig behöver vi se en markant ökning, säger Alexandra Colbing, havsmiljöhandläggare vid Länsstyrelsen i Gotlands län.
Publicerad 2 mars 2023
Tumlare, Östersjön.
Tumlare, Östersjön.Foto: Solvin Zankl

För hundra år sedan fanns tiotusentals tumlare i sydöstra Östersjön, nu finns det omkring 500 individer.

Under förra året gick länsstyrelserna i Gotland och Kalmar län ihop sig för att inventera tumlarna vid Hoburgs bank och Midsjöbankarna söder om Gotland. Men inventeringen visade inte på någon ökning som länsstyrelserna hade hoppats på.

– Gotland och Kalmar har ett gemensamt ansvar för att den här tumlarpopulationen ska vara livskraftig i det skyddade området. Den inventering vi gjorde under sensommaren 2022 visar inte på några direkta skillnader jämfört med förra inventeringen 2011-2013, vilket är oroväckande eftersom det är en akut hotad population. För att populationen ska kunna anses vara livskraftig behöver vi se en markant ökning, säger Alexandra Colbing, havsmiljöhandläggare vid Länsstyrelsen i Gotlands län, i ett pressmeddelande.

Hoburgs bank och Midsjöbankarna är ett en miljon hektar stort havsområde i sydöstra Östersjön, mellan Gotland och Öland. Området är kärnområde för tumlare, vilket innebär att det är livsviktigt för deras överlevnad.

– Anledningen till att just de här områdena är så viktiga för arten är att de är grunda, vilket gör att fiskar kommer hit för att bland annat reproducera sig. Det ger en god tillgång till mat för tumlarna, som i Östersjöns kalla vatten behöver äta konstant för att hålla i gång kroppen, säger Magnus Danbolt, chef för naturvårdsenheten vid Länsstyrelsen i Kalmar län.

Orsakerna som hotar tumlaren är många. Bifångst där tumlarna fastnar i fiskenät, minskad födotillgång och miljögifter är några av hoten mot tumlarpopulationen. Buller är ett annat stort problem.

– Undervattensbuller kan leda till både hörselskador och död. Tumlarna är helt beroende av att kunna använda sina klickljud för att navigera och hitta mat. När deras hörsel försämras eller försvinner helt riskerar de att svälta ihjäl, säger Magnus Danbolt.

Inventeringen genomfördes tillsammans med Marine Conservation Research under en dryg vecka i augusti 2022.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.