Ingen smitta inom äldreomsorgen i Kalmar kommun

I nuläget finns det ingen omsorgstagare med aktuell smitta av covid-19 inom äldreomsorgens verksamheter i Kalmar kommun, varken inom hemtjänst, vård- och omsorgsboende eller evakueringsboendet i Björkenäs.
Publicerad 22 juli 2020
Foto: Mostphotos/Arne Trautmann

Tre av sexton vård- och omsorgsboenden i Kalmar kommun har sedan pandemins start vid något tillfälle haft smittspridning bland omsorgstagarna. Men i nuläget finns ingen smittad inom äldreomsorgen. Det finns inte heller någon som misstänks vara smittad.

– Det är första gången sedan mars månad som det inte finns någon omsorgstagare med vare sig misstänkt eller bekräftad smitta av covid-19 inom äldreomsorgen i Kalmar, säger Mattias Ask, förvaltningschef på omsorgsförvaltningen i ett pressmeddelandet.

Trots att det just nu inte finns någon aktuell smitta av covid-19 är läget betydligt mer ansträngd än ett vanligt år. Eftersom medarbetarna följer Folkhälsomyndighetens råd om att stanna hemma vid minsta förkylningssymtom är personalbortfallet större än tidigare.

– På grund av pandemin har vi också en fortsatt högre arbetsbelastning än tidigare år för att tillhandahålla en god vård och omsorg som minskar riskerna för smittspridning av covid-19. Vi utför exempelvis fler provtagningar till följd av utökad smittspårning och screening bland omsorgstagarna, säger Mattias Ask i pressmeddelandet.

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.