Annons

Inifrån biblioteket – från vikten av omslag till Dostojevskij

Vad är det som gör att en bok på biblioteket lånas ut mer än andra? Trots att det visuella ofta stannar vid ett omslag har det mer betydelse än många tror.
– För en ny författare kan omslaget vara väldigt viktigt, säger Lill Samuelsson, bibliotekarie på Kalmars stadsbibliotek.
Publicerad 20 mars 2021
Lill Samuelsson, bibliotekarie vid stadsbiblioteket i Kalmar.
Lill Samuelsson, bibliotekarie vid stadsbiblioteket i Kalmar.Foto: Linus Gunnarsson

Biblioteket köper in ofantligt många böcker, och många inköpt sker på förslag och önskemål. För att biblioteket inte ska svämma över med böcker använder man sig av ett gallringssystem där vissa böcker får stanna och vissa får lämna.

– Man tittar bland annat på hur mycket böckerna blir utlånade. Vi som bibliotekarier behöver ha stor kunskap och erfarenhet för att avgöra vilka böcker som ska vara kvar trots att de inte blir utlånade lika mycket. Vissa böcker får vara kvar för att vi ska ha bredden, säger Lill Samuelsson.

Annons

En del böcker har ett evigt liv och blir utlånade år efter år. Där hittar vi titlar som Brott och straff av Fjodor Dostojevskij och Utvandrarna av Wilhelm Moberg. För nya författare och böcker som inte rekommenderas av vänner eller recensenter spelar omslaget en stor roll. Trots just avsaknaden av bilder i boken.

En bok som har vunnit Nobelpriset är inte i behov av ett lika iögonfallande omslag som en ”feel good-bok”.
En bok som har vunnit Nobelpriset är inte i behov av ett lika iögonfallande omslag som en ”feel good-bok”.

– Omslaget gör mycket, det är många som lånar på det. Man kan till exempel snabbt se om det är en feel good-bok. Då är det ofta ganska stereotypa omslag. Omslaget är också viktigt för barnböcker. Är du känd som bok kan du ha vilket omslag som helst.

I en värld där första intrycket har stor betydelse kan bibliotekarien vara din guide i att hitta de olästa guldkornen.

– Vi kan bidra med det som inte fångar låntagarens öga. Då kan vi prångla ut något som låntagaren inte hittat själv, där det kan vara ett tråkigt omslag men bra innehåll. Många låntagare har en egen favoritbibliotekarie som de frågar om lästips. Frågar du en bibliotekarie om boktips får du inget stopp på oss.

Vad är det för typ av böcker som går bäst?

– Spänning och deckare går alltid bra. Jojo Moyes Under Londons broar går väldigt bra nu. Det är en sådan författare man vet kommer att skapa långa köer när det kommer ut en ny bok.

Finns det någon bok ni trodde skulle gå bra men som aldrig levde upp till förväntningarna?

– Jag minns en bok som kom 2010 – Strindbergs stjärna av Jan Wallentin. Det slogs på stora trumman att den skulle vara så rasande bra och spännande. Jag tror alla bibliotek i Sverige köpte den och den såldes på 16 olika språk innan den ens kommit ut på svenska. Författaren fick otroligt mycket pengar i förskott för att skriva en rad böcker. Sen när Strindbergs stjärna väl kom ut, visade det sig att de flesta sågade den längs med fotknölarna och den blev en hyllvärmare. Vad jag kan se, dröjde det till 2019 innan nästa bok kom och det var inte många som köpte eller lånade den. Då var han redan glömd.

Lill bläddrar igenom böcker i arkivet där böcker som är i för dåligt skick hamnar.
Lill bläddrar igenom böcker i arkivet där böcker som är i för dåligt skick hamnar.

Vilken är din favoritbok?

– Jag har vissa böcker som jag läser om någon gång om året. En är Dinas bok av Herbjörg Wassmo. Jag läste den första gången när jag var i 20-årsåldern. Jag älskade den då, men jag förstod kanske inte hela. Varje gång jag läser den har jag varit med om något nytt i livet och har fått andra erfarenheter som jag lägger in i boken.

Annons

Vilka är dina svenska favoritförfattare?

– Bästa svenska vuxenförfattare tycker jag är Vilhelm Moberg. Lite trist svar kanske, men det kan inte hjälpas. Jag kan speciellt rekommendera att lyssna på Utvandrarsviten, inläst av Per Sjöstrand på ett makalöst bra sätt.

– Bästa svenska barn-/ungdomsförfattare tycker jag är Jenny Jägerfeld. Humor, värme, psykologisk insikt och intelligens.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons