Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Veckans profil

Inredaren: "För mig är det en stor tillfredsställelse"

Konståkning var hennes grej innan hon fick upp ögonen för inredning. I dag har hon förmånen att få arbeta med sitt stora intresse då vardagarna spenderas hemma hos andra människor som vill göra om. Möt inredaren Åsa Fornbrandt, som för två år sedan flyttade in i drömhuset!

Åsa Fornbrandt

Ålder: 33
Familj: Maken Tobias, Filip (4) och Tilde (1,5).
Bor: Ängö, Kalmar.
Uppvuxen: Norrgård, Kalmar.
Yrke: Inredare/stylist på Studio Kolonn.
Beskriv dig själv: Kreativ, öppen, glad och social.

God morgon! När klev du upp i dag?

– Klockan kvart i sju.

Hur startar du helst dagen?

– Sträcker på mig som en katt och tar ett morgongos med familjen innan dagen drar igång för fullt.

Vad gör du helst en ledig dag?

– Får jag feeling, så börjar jag morgonen med att gå ner till vattnet och ta ett uppfriskande dopp ute på Ängö, där vi bor. Därefter blir det en lite lugnare och lyxigare frukost än vanligt. Under dagen drar jag gärna iväg med familjen på någon rolig aktivitet eller utflykt. I bästa fall lyckas jag även klämma in en löprunda eller padelmatch. Till sist tillbringas kvällen med en god middag i sällskap med härliga vänner och mycket skratt. Det hela får gärna får avslutas med spontandans.

Vad visste vi inte om dig?

– Att jag har tävlat i konståkning när jag var liten och kom för det mesta näst sist. Haha!

Har du någon hobby som ligger dig varmt om hjärtat?

– Jag har faktiskt den lyxen att få jobba med min största hobby, inredning! Utöver inredning, har jag även ett stort intresse för målning. Finns tid över någon kväll kan det gärna bli ett glas rött och ett nytt verk i akvarell!

Om du hade fått byta liv med någon, vem hade det varit? Och vad hade du gjort?

– Det var en svår fråga… Men det hade ju varit kul att kunna sjunga och få köra järnet på en scen. Så då hade jag väl kunnat vara Lady Gaga!

Det är fredagskväll hemma hos er. Hur ser kvällen ut? Vad käkar ni?

– Vår fredag ser ofta olika ut, men garanterat är att det spelas skön musik på hög volym. Det blir en god fredagsdrink, och om jag får bestämma så blir det något asiatiskt på menyn.

Vad väljer du helst: film eller serie? Och vilken är din favorit?

– Jag gillar mest att titta på en spännande serie. Det sämsta med serier kontra film är att man lätt fastnar i att sträckkolla på flera avsnitt på en kväll! Men sist såg jag La casa de papel som var galet spännande, vilket gjorde att det blev lite för sent om kvällarna.

Om vi blickar framåt, vad ser du fram emot mest?

– Att kunna lägga mer fokus på Studio kolonn nu efter föräldraledigheten med Tilde. Jag längtar såklart också efter att denna märkliga tid med pandemin ska gå över, så att vi kan återgå till en mer normal vardag. Sedan ser jag verkligen fram emot sommaren, och kanske till och med en semesterresa med familjen framåt hösten.

Du arbetar som inredare/stylist. Vad är roligast med jobbet?

– Jag älskar det personliga mötet och att få förtroendet till att få arbeta med något så personligt som någons hem. Det är ett kreativt och socialt jobb samt att dagligen få trendspana på inredning är underbart! Sedan är det för mig en stor tillfredställelse i att få hjälpa till med inredning, oavsett om det är att skapa trivsamma hem att leva i eller att utföra en homestyling inför en av livets största affärer – en bostadsförsäljning.

Hur kan en arbetsdag se ut?

– Arbetet är mycket varierande. Vissa dagar spenderas framför datorn med olika inredningsuppdrag samt kontakt och planering med kunder som vill ha sin bostad stylad inför försäljning. Men om det exempelvis är en stylingdag inför en bostadsförsäljning, börjar jag dagen oftast på lagret med min kollega Elsa där vi packar in det sista i skåpbilen för att ge oss av till kunden. Väl på plats börjar vi med att plocka undan, byta ut samt addera inredning. Det kan exempelvis vara att lägga till nya mattor, växter, tavlor, belysning, textilier, möbler, inredningsdetaljer samt göra fina bäddningar. Allt måste vara noga förberett dagen innan, för att hinna tills fotografen kommer och ska fota hemmet. Det är efter fotograferingen som vi verkligen kan andas ut, och det är för mig en stor tillfredsställelse som uppstår då när man ser slutresultatet med stylingen av hemmet.

Var det en självklarhet för dig att arbeta med inredning?

– Jag har alltid varit intresserad av inredning, men det var först när jag fick frågan om att styla ett tomt hus inför försäljning som jag såg möjligheten att kunna jobba med det. Då jobbade jag som administratör på ett fastighetsbolag och valde att ta steget till att arbeta som inredare.

Vilken väg tog du för att bli inredare?

– Med ett stort intresse för inredning sedan en lång tid tillbaka, valde jag till slut att läsa till certifierad homstagingkonsult och ta steget och satsa fullt ut på företaget. Inredning är verkligen ett yrke där man lär sig och måste hålla sig uppdaterad hela tiden, så man kan säga att utbildning pågår!

Hur har du inrett ditt eget hem?

– Vi flyttade för snart två år sedan till det hus jag drömt om sedan jag var liten. Vi kom då från ett hus där vi hade målat de flesta väggarna i vitt. Så nu i vårt nya hem var jag sugen på lite kulörer på väggarna, vilket även gör att lister och andra detaljer framhävs fint. Möbler och inredning går i varma toner med en liten japansk touch med många stora gröna växter och personliga tavlor. I vårt hem har det varit centralt att skapa sociala rum med en skön känsla som gör att vi trivs hemma. Vi har samtidigt satsat på att få in smart förvaring som underlättar i vardagen med två barn.

Hemmafix ligger rätt i tiden. Vad är dina tips till de som vill styla om hemma?

– Textilier är ett enkelt knep för att få stor förändring i ett hem utan att lägga allt för mycket pengar. Upp med gardinerna i taket och satsa på stora mattor. Många belysningspunkter hjälper dig att få upp myset och var inte rädd för att sätta lite färg på väggarna (eller varför inte i taket?), för det kan verkligen göra ett helt rum. Arbeta med olika höjder på inredningen för att göra det lite mer intressant. Tänk färre men rejäla inredningsdetaljer och gruppera dem gärna för att skapa ett lugnare intryck. Var inte rädd för att våga ta ut svängarna lite och gå på din magkänsla. Det viktiga är att du trivs i ditt hem!

Vad är modernt just nu?

– Runda former i möbler och detaljer. De beigea och jordnära tonerna dominerar fortfarande, men vi ser nu att den gärna får sällskap av en accentfärg såsom ljusblå, lila eller mintgrön. 70-talet gör sig påmind i både färg och form. Hetaste materialet just nu är helt klart teddy som vi ser på både möbler och kuddar. Mörka träslag så som valnöt ser vi allt mer av, då det mörka skapar en fin kontrast till allt ljust och beigt.

Läs mer