Annons

Interaktiva kartor fulla med historia lanseras på Kalmars norra kyrkogård

Digitala guidade turer ska bjuda på kunskap, rekreation och förståelse på Kalmars kyrkogårdar.
Publicerad 9 juni 2022
Birgitta Linåker, chef för begravningsverksamheten och Magdalena Jonsson, antikvarie Kalmar Läns Museum vid skylten som står vid entrén mot Galggatan.
Birgitta Linåker, chef för begravningsverksamheten och Magdalena Jonsson, antikvarie Kalmar Läns Museum vid skylten som står vid entrén mot Galggatan.Foto: Linus Gunnarsson

Intresset för historia bland lokalbor och turister i Kalmar är stort. Kalmars kyrkogårdar rymmer mängder av historia i sig, men här finns även livsöden och rekreation att ta del av. Nu lanseras ett nytt sätt att lära sig mer om Kalmars norra kyrkogård – genom så kallat Storymaps som kombinerar interaktiva kartor med bilder, filmer och texter. Man får helt enkelt en digital guidad tur av kyrkogården med information om bland annat historiska gravar.

– Vi tänkte att vi skulle göra något som ligger i tiden, säger Birgitta Linåker, chef för begravningsverksamheten.

Foto: Linus Gunnarsson
Annons

Vid varje kyrkogård i Kalmar finns nu en skylt med QR-kod och webbadress vid entrén som man skannar för att komma in på en digital guidad tur av kyrkogården. Storymaps lanserades för första gången vid Gamla kyrkogården under 2019, vid Södra kyrkogården 2020 och nu har även Norra kyrkogården fått en informationsbank som lokalbor och turister kan ta del av.

– Vi har jobbat ihop med kyrkogårdsteatern och andra projekt. Vi har samlat ihop så mycket information genom åren så det kändes som att vi satt på väldigt mycket som vi borde bli bättre på att sprida. Man kan säga att kyrkogårdsteatern är grunden till det här då den har väckt så mycket intresse och lockat så många människor, säger Magdalena Jonsson, antikvarie Kalmar Läns Museum.

Magdalena Jonsson, antikvarie Kalmar Läns Museum.
Magdalena Jonsson, antikvarie Kalmar Läns Museum.Foto: Linus Gunnarsson

– Vi hoppas att det ska ge besökarna en mer spännande upplevelse på kyrkogården. Att man i lugn och ro kunna gå runt på egen hand och leta reda på en spännande gravplats eller titta på olika saker vi lyfter fram.

När man skannar QR-koden som finns på skylten vid entrén kommer man till en sida med all information. Där finns exempelvis berättelser om kyrkogårdarna, information om olika gravskick på kyrkogårdarna och en inventering av alla gravstenar. Men det lyfts även fram en del livsöden som länsmuseet jobbat med i kyrkogårdsteatersammanhang, kändisar i Kalmar och så vidare.

Intresset för Kalmars historia och livsöden från förr är stort och det fick man klart för sig redan för 16 år sedan.

– Det är 16:e året som vi kör kyrkogårdsteater. Första året tänkte vi att det kanske bara är några föräldrar som kommer, men så kom det 150 personer. Sedan har det bara fortsatt. Vi märker att det finns ett jättestort intresse för historia i allmänhet, och kyrkogårdarna lockar i Kalmar.

Skärmdump från Norra Kyrkogårdens Storymap.
Skärmdump från Norra Kyrkogårdens Storymap.

Att kyrkogårdarnas olika Storymaps har gjort ett avtryck märker både Birgitta och Magdalena.

– Det har varit ett bra flöde, inte minst på gamla kyrkogården, säger Birgitta.

– Det har varit bra trafik på sidan också – vi ser att det används, säger Magdalena.

Att kyrkogårdarna i Kalmar är öppna och bjuder på både kunskap, rekreation och aktivitet är viktigt menar Birgitta.

Annons

– Vi vill att det ska vara en levande begravningsplats – en kyrkogårdspark. Man ska kunna besöka kyrkogårdarna på olika sätt, för att se växter, djur och natur eller som kultur via teater eller Storymaps. Eller genom att bara slå sig ner och finna ro. Många använder Norra kyrkogården som en grön oas i Kalmar. Reaktionerna är positiva, inget negativt alls, säger Birgitta.

Foto: Linus Gunnarsson
Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons