Annons

Internationellt roskonvent hålls i Sverige för första gången – valet landar på Kalmar

I juli 2024 anordnar The World Federation of Rose Societies ett internationellt möte. WFRS är en paraplyorganisation för rosensällskap över hela världen och vartannat år arrangeras ett konvent i något av de 40 medlemsländerna. För allra första gången är det Sveriges tur att stå värd och Kalmar har fått äran att vara huvudarena.
Publicerad 20 oktober 2023
Rosenbuske, genrefoto
Rosenbuske, genrefotoFoto: Mostphotos

I juli gästar rosexperter och rosälskare från hela världen Kalmar. Då anordnar The World Federation of Rose Societies ett internationellt möte i samarbete med Svenska Rosensällskapet.

– Den historiska staden Kalmar med sina fina parker och omgivningar, pampiga slott och mysiga citykärna är en perfekt plats för en roskonferens. Här kan deltagarna få en fin bild av Sverige och vår kultur och historia, samtidigt som de enkelt kan strosa runt i staden och njuta av rosor som planterats i parker och trädgårdar eller längs staketen längs stadsgatorna, säger Christina Högardh Ihr i ett pressmeddelande. Hon är event- och researrangör för konventet.

Annons

Under konventets huvudprogram har alla deltagare Kalmar som sin bas, men man kommer också att göras bussutflykter till bland annat Öland, Jönköping och Helsingborg för programpunkter som hålls där. Vissa av aktiviteterna i Kalmar har allmänheten möjlighet att delta i. Exempelvis planeras föreläsningar med välkända rosexperter.

– Konventet sätter också fokus på Kalmars parker och kanske framför allt den nyanlagda rosenträdgården, som invigdes 2021 och har en lekplats med blomstertema integrerad i trädgården, vilket inte är så vanligt. Trädgården har tagits fram i nära samarbete med Svenska Rosensällskapet. En del av trädgården har rosor och perenner utvalda via POM-projektet, som är ett nationellt program för odlad mångfald och är intressant inte minst för konventets internationella deltagare, säger Emma Andersson, landskapsarkitekt, Kalmar kommun, i pressmeddelandet.

Konventet består av tre delar och pågår under tre veckor. Konventets huvudprogram, ”Main tour”, hålls i Sverige den 2 till 6 juli med Kalmar som bas. Konventet beräknas sammanlagt ha cirka 300–400 deltagare från olika delar av världen. Det hålls dessutom en ”Pre-tour” i Finland den 25 juni–1 juli och en ”Post-tour” i Norge den 7–14 juli. Vissa deltagare kommer att följa med hela vägen medan andra kommer att vara med under utvalda delar.

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons