Invigning av Kalmar slotts nya utställning – Kungsköket
När man kliver in i köket skickas man till år 1585 och förberedelser inför ett besök av kung Johan III. Köket går att känna igen idag, även om det resursmässigt är väsentliga skillnader enligt hjärnan bakom verket, Karin Mellbo.
– När jag skulle skapa ett kök från 1500-talet, ja, då fick jag fundera. Jag vet ju hur mitt moderna kök ser ut och fungerar med hypermoderna maskiner, men hur fungerade det då? frågar sig Mellbo och fortsätter.
– Det fanns två stora skillnader. Det gick åt väldigt mycket mer tid och väldigt mycket mer personal.
Utställningen har valt att sätta fokus på människorna som faktiskt verkade och arbetade på i det stora köket. Det var folk som arbetade från tidig morgon till sen kväll för att gå de besökande rojalisterna till mötes. Skafferierna är fulla och det flödar av mat när man kliver in i köket som Mellbo även har satt sin egen touch på. Detta genom att själv ritat design och skapat såväl bord som grillspjut.
När det var dags att klippa invigningsbandet och välkomna de första besökarna så fick den nya slottschefen Meg Nömgård äran att ta till saxen. Det var en tillträdande chef som såg fram emot sina nya utmaningar.
– Det är en dröm för mig att få vara här på slottet igen, det är riktigt, riktigt roligt, berättade Nömgård under sitt invigningstal.