Annons

Invigning av Kalmar slotts nya utställning – Kungsköket

400 hungriga gäster för 400 år sedan, ja då krävs det resurser. På Kalmar slott har man nu invigt en utställning som visar det kungliga köket som användes när det väntades majestätiskt besök förr i tiden.
Publicerad 23 juni 2021
Mårten, gestaltad av Jörgen Nordström tillsammans med Marta som spelades av Katarina Ellborg, tog livligt och ljudligt emot besökarna.
Mårten, gestaltad av Jörgen Nordström tillsammans med Marta som spelades av Katarina Ellborg, tog livligt och ljudligt emot besökarna.Foto: Mattis Andersson

När man kliver in i köket skickas man till år 1585 och förberedelser inför ett besök av kung Johan III. Köket går att känna igen idag, även om det resursmässigt är väsentliga skillnader enligt hjärnan bakom verket, Karin Mellbo.

Karin Mellbo, som är både historiker och arkeolog, kunde stolt blicka ut över det hon under lång tid arbetat med.
Karin Mellbo, som är både historiker och arkeolog, kunde stolt blicka ut över det hon under lång tid arbetat med.Foto: Mattis Andersson

– När jag skulle skapa ett kök från 1500-talet, ja, då fick jag fundera. Jag vet ju hur mitt moderna kök ser ut och fungerar med hypermoderna maskiner, men hur fungerade det då? frågar sig Mellbo och fortsätter.

Annons

– Det fanns två stora skillnader. Det gick åt väldigt mycket mer tid och väldigt mycket mer personal.

Utställningen har valt att sätta fokus på människorna som faktiskt verkade och arbetade på i det stora köket. Det var folk som arbetade från tidig morgon till sen kväll för att gå de besökande rojalisterna till mötes. Skafferierna är fulla och det flödar av mat när man kliver in i köket som Mellbo även har satt sin egen touch på. Detta genom att själv ritat design och skapat såväl bord som grillspjut.

De första besökarna fick mycket historia berättad för sig.
De första besökarna fick mycket historia berättad för sig.Foto: Mattis Andersson

När det var dags att klippa invigningsbandet och välkomna de första besökarna så fick den nya slottschefen Meg Nömgård äran att ta till saxen. Det var en tillträdande chef som såg fram emot sina nya utmaningar.

Den nya slottschefen Meg Nömgård tillträder på sin nya post i september.
Den nya slottschefen Meg Nömgård tillträder på sin nya post i september.Foto: Mattis Andersson

– Det är en dröm för mig att få vara här på slottet igen, det är riktigt, riktigt roligt, berättade Nömgård under sitt invigningstal.

bild 1/7
I det bokstavligt talat heta minglet serverades det svala drycker.
Karin Mellbo hade stora delar av sin släkt på plats, de kunde känna sig stolta över det som skapats.
En duo från Destination Kalmar var på plats. Åke Andersson som är Vd tillsammans med Lasse Johansson (S) som är ordförande för bolaget.
I det bokstavligt talat heta minglet serverades det svala drycker.
Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons