GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Italiensk glass i city - Kalmars första gelateria har öppnat

– Det fanns ingen gelato i Kalmar, som är en sommarstad, så jag tänker att det borde finnas ett intresse här, säger Georgios Almbanis som tillsammans med sambon Pärla Wartanian nu öppnat sitt första glasskafé.
Inte en mobiltelefon så långt ögat kan nå. Den gamla Tele2-butiken på Kaggensgatan har byggts om till Georgios Almbanis och Pärla Wartanians första gelateria.
Inte en mobiltelefon så långt ögat kan nå. Den gamla Tele2-butiken på Kaggensgatan har byggts om till Georgios Almbanis och Pärla Wartanians första gelateria.
Foto: Linus Gunnarsson

Gelato, det italienska ordet för glass, är inte riktigt samma sak som svensk gräddglass. Den har bland annat en mer kompakt konsistens eftersom den innehåller betydligt mindre luft. Men smaker, det finns så det räcker och blir över.

– Vi har ganska många smaker här, 28 till att börja med, säger Georgios Almbanis som lärde sig tillverka italiensk glass då han jobbade på Café Gelato i Karlskrona.

Sedermera tog han över hela tillverkningen, och har levererat till caféer och restauranger i Blekinge och Skåne de senaste åren. Glassbaren på Kaggensgatan som öppnade på tisdagen är däremot den första servering han och sambon Pärla Wartanian driver. Tillverkningen har paret kvar i Karlskrona, men skulle det gå bra i Kalmar så kanske gelaton kommer göras på plats i framtiden.

Foto: Linus Gunnarsson

Pärla har hjälpt till på olika sätt inom företaget, men har tills nyligen arbetat som sjuksköterska.

– Serviceyrket är jag förvisso van vid men att driva kafé är något helt nytt, men jag är taggad, säger hon glatt när KalmarPosten tittar förbi.

Det regnar och är grått ute. Inget optimalt glassväder. Och så en seglivad pandemi på det. Men Georgios och Pärla tror på sommaren.

– Det fanns ingen gelato i Kalmar, som är en sommarstad, så jag tänker att det borde finnas ett intresse här. Jag ville öppna ett ställe här redan förra sommaren men hittade ingen bra lokal.

Förutom italiensk glass lockar Gelato Factory med smoothies, milkshakes och italienska kakor.

Så, vilka är era personliga favoriter? Pärla?

– Hm...svårt. Men jag är väldigt svag för lakrits, så den väljer jag, sen salted caramel och så mango passion!

Georgios?

– Jag väljer cheese cake och hasselnöt, och så skulle jag vilja säga mango passion men eftersom Pärla sa det så säger jag hallonsorbet!