GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”Jag är den enda kvinnan i Sverige som jobbar såhär”

När det gäller fågelskådning är det få som slår Gigi Sahlstrand på fingrarna. Hon används flitigt i medierna som expert inom ämnet och hon har även varit programledare samt domare i tv-programmet ”Det stora fågeläventyret”. Nu packar Gigi väskorna och flyttar från Färingsö utanför Stockholm till Ebbegärde utanför Rockneby.
Publicerad 14 augusti 2021 • Uppdaterad 14 augusti 2021
Gigi Sahlstrand
Gigi Sahlstrand
Foto: Bosse Thoor

God morgon, när brukar du stiga upp ur sängen?

– Det beror på årstiden och om jag är på jobbresa, men oftast är det tidigare på sommarhalvåret.

Vad står på frukostbordet?

– Jag är trög med att äta frukost. Oftast blir det ett ägg, en smoothie och kaffe såklart. Konstigt nog finns aptiten när jag får hotellfrukost, det blir ganska många per år på grund av resor, då kan det bli både gröt och smörgås.

Hur startar du helst dagen?

– Jag börjar gärna med kontorssysslor i sängen med en kopp kaffe, som sambon serverar. Då läser och svarar jag på mejl och meddelanden samt kollar Facebook och fågelobservationer.

Du arbetar med fågelskådning på heltid, kan du beskriva ditt yrke?

– Jag driver Fågelguidning AB tillsammans med Bosse Thoor, jag jobbar 100 procent i företaget. Vi guidar nya som erfarna fågelintresserade inom och utanför Sverige, är reseledare, har kurser, håller föredrag och jag är flitigt använd i media som expertishjälp i radio, tidningsartiklar och tv. Jag är även författare och har skrivit den prisbelönta boken ”Börja skåda fågel” tillsammans med en kompis. Jag är den enda kvinnan i Sverige som jobbar såhär. Ja, det är inte många i Europa heller för den delen.

Du har tidigare sagt att det inte finns lika många kvinnliga som manliga fågelskådare. Vad tror du det beror på?

– Det beror nog mycket på att det inte har varit någon tradition med kvinnliga skådare. Man hade kanske en konstig syn hur en fågelskådare såg ut – dessutom en man. Det fanns inga kvinnliga förebilder. 2009 tog jag initiativet och startade ett nationellt kvinnligt nätverk för att locka fler kvinnor till fågelskådning samt stötta varandra att ta ledande positioner så som styrelseuppdrag med mera. Idag börjar det äntligen bli en jämvikt, dock inte bland de så kallade ”hårdskådarna”. När jag började 1994 var det väldigt få kvinnor, framförallt i 30-årsåldern. Jag kände mig lite som en "alien” när jag dök upp med min tubkikare.

Vad är det med fåglar som du fastnat för?

– De fascinerar mig, framförallt våra flyttfåglar. Hur kan en fågel på åtta gram flyga tur och retur till Afrika och dessutom hitta rätt? Ja, sen kan de sjunga och flyga, det kan inte jag.

Du är ju även känd från TV där du bland annat var programledare och domare i ”Det stora fågeläventyret”. Vad är ditt bästa minne från inspelningen?

– Den härliga stämningen och sammanhållningen. Och hur alla, även tv-folket, blev jätteinspirerade av att lära sig om fåglar och kryssa, alltså bocka av en ny fågelart man ser. Förutom fågelskådarna som var med har jag fortfarande lite kontakt med några av kändisarna, till exempel Anders Bagge, vi bodde bara en stenkast från varandra på Färingsö, Bathina Philipson och Armand Krajnc.

Du arbetade med IT innan, vad gjorde du då?

– Jag jobbade på HP. Jag hade hand om deras större återförsäljare. Jag reste och besökte dem, utbildade, visade nya produkter och hade hand om marknadsaktiviteter inom och utanför Sverige.

Vad ville du bli när du var liten?

– Först sjukgymnast. Jag höll på med gymnastik då, så det var väl kanske namnet som lockade. Sedan ville jag jobba med hästar, vilket jag gjorde åren 1986–1994 i Skåne. Bland annat drev jag en egen hästgård med avel och ridskola. Jag är utbildad ridskolelärare/ridhuschef.

Nu flyttar du till Rockneby utanför Kalmar. Hur kommer det sig?

– Min sambo Bosse hade precis köpt ett hus i Ebbegärde, en mil utanför Rockneby, när vi träffades. Han flyttade upp till mig på Färingsö utanför Stockholm, men vi behöll huset som fritidshus. Vi är så förtjusta i Ebbegärde, vi mår bra att vara där. Nu har jag sålt mitt hus i Stockholm och vi flyttar ner permanent.

Vad tycker du är bäst med Kalmar län?

– Närheten till Öland, som hängiven fågelskådare är Öland en drömplats. Jag älskar även närheten till havet. Jag älskar att paddla och har två kajaker vid Drag, det är oerhört fint att paddla däromkring. Och Kalmar är en vacker stad!

Vad gör du helst en ledig dag?

– Ehh...ledig, vad är det? Som egen företagare är man sällan helt ledig. Det knäppa är att om jag är ledig fågelskådar jag helst, även när jag paddlar. Jag gillar att ”ekofågelskåda”, det vill säga ta sig fram med bara muskelkraft. Det blir mest cykling, promenader och paddling.

Vart går drömresan?

– Jag har redan upplevt mina drömresor. Jag har sett grizzlybjörnar och fåglar i Alaska, upplevt det fantastiska djurlivet på Galapagos och jag har sett min drömfågel Fetärnan på Seychellerna. Men jag drömmer fortfarande om att komma till nya vackra dykmål och härliga fjäll att åka snowboard på.

Vem ser du upp till?

– Ingen speciell person, utan människor som brinner för något och som med passion, svett och tårar når sitt mål. Ofta en idrottsstjärna eller dylikt. Jag blir nästan tårögd av glädje när jag ser en lycklig idrottare ta emot en OS-medalj.

Har du något motto?

– Livet är kort, följ din dröm – våga!

Vilken fråga skulle du vilja ställa dig själv?

– Var får jag energin och motivationen ifrån? Så tänkte jag nyligen. Jag var ute och cyklade en natt för att lyssna efter nattsjungande fåglar. Jag hamnade i ett spöregn och jag var toktrött, men jag fortsatte mot mitt mål. Det var att få höra en vaktel spela, och det fick jag också.

Till sist, vilken är din favoritfågel och varför?

– Lövsångare. Sveriges vanligaste fågel, och det är väl just därför. Vart jag än reser i Sverige stöter jag på denna fågel. En vacker spröd sång som hörs tidig vår. Då vet man att flyttfåglarna är på gång och att det snart är vår och sommar.

Fakta

Gigi Sahlstrand

Ålder: 57 år.

Familj: Sambon Bosse Thoor.

Yrke: Professionell fågelskådare.

Född: På Södermalm i Stockholm.

Bor: Ebbegärde, Rockneby.

Beskriv dig själv: Nyfiken, glimten i ögat, äventyrsfull, driven, tävlingsinriktad, gillar utmaning, tar livet ganska lätt, energisk, älskar naturen, passionerad fågelskådare, ansvarsfull, har barnasinnet kvar, både social och osocial. Jag gillar att göra saker själv, fast det är oftast alltid ok om sambon vill haka på.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar kalmarposten med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.