1. Livsstilarrow-down
  2. Kultur & Nöjearrow-down
  3. Familjarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

”Jag jobbar för barnen och de som inte är födda än”

För knappt en månad sedan utsågs Kalmar till Årets miljöbästa stad bland mindre städer. Samtidigt utvecklades projektet Håll Kalmar Rent och Ekopodden hade premiär, direkt från stadshuset. En av drivkrafterna bakom detta är Kalmar kommuns strateg för ekologisk hållbarhet, Sara Gripstrand.
Sara Gripstrand, strateg för ekologisk hållbarhet i Kalmar kommun.
Foto: Agnes Aronsson

Godmorgon, när klev du upp idag?

– Klockan 06.15. Extra tidigt för jag ville hinna plantera ut bönor i landet innan jobbet😊

Vad står på din frukostbricka?

– Starkt svart te och rågbröd med ost och gurka.

Hur startar du helst dagen?

– Jag startar helst dagen lugn och ro. Med en stor och lång frukost – bröd, yoghurt, croissanter, te och kaffe. Jag är ingen morgonmänniska, det tar lite tid för mig att vakna till.

Vilken tid gillar du bäst?

– Jag är kvällsmänniska. Då tänker jag bäst.

Du är strateg för ekologisk hållbarhet i Kalmar kommun, berätta vad det innebär!

– Mitt jobb går ut på att jag ska se till att Kalmar kommun utvecklas ekonomiskt hållbart. Jag ska hjälpa till att genomföra de politiska besluten.

– Mitt jobb är att driva på för att de politiska besluten inom miljöområdet infrias. Det är fantastiskt roligt. Det jobbar nästan 6000 personer inom kommunen och de kommunala bolagen. Det är en stor verksamhet och det finns stora möjligheter att göra skillnad.

I maj blev Kalmar Årets miljöbästa kommun bland mindre städer, kan du berätta kort om några satsningar som pågår?

– Ja, vi blev bäst i vår kategori och på plats 15 totalt som årets miljöbästa kommun. Vi har jobbat väldigt brett länge inom miljöområden och de största är kanske förnybar energi (biogasproduktion), friskt hav och hållbara inköp inom kommunen. Vår framgångsfaktor är att det är så integrerat i verksamheten. Många gör ett superjobb, så det är väldigt kul att vi fick utmärkelsen. Det känns välförtjänt, om man får skryta lite. Vi är ändå en liten kommun om man jämför med de 14 som kom före oss.

Du och din kollega Elvira Laneborg driver Ekopodden, vad tar ni upp där?

– Vi hade planerat att vi skulle ut och ha klimatdialog med medborgarna, men sedan kom Corona. Istället startade vi podden med syftet att berätta vad kommunen gör i miljöområdet samt ge tips och inspiration hur man själv kan leva miljösmart.

Hur ser kommuninvånarnas miljö-engagemang ut i dagsläget tycker du?

– Det är väldigt varierat. Vissa är superengagerade. Sedan finns det många som inte tänker så mycket på det. Många bryr sig om den stadsnära naturen och det finns ett starkt engagemang för det lokala här.

Något du vill passa på att uppmuntra invånarna till?

– Det viktigaste är att börja i vardagen och göra små förändringar. Att tänka igenom hur man lever, reser, vad man köper, äter men också vad man pratar om. Steg ett är att öka sin egen kunskap. Det krävs att alla gör någonting. Det är inte ”någon annan” som kommer lösa det här.

Konkreta tips:

• Byt bil till biogas eller elbil, cykla mer, ta bussen, gå med i en elbilspool.

• Köp inget du inte behöver och planera inköpen. Det är bättre att vänta och köpa något man verkligen vill ha som håller längre. Bort från slit och släng. Second hand är bra och trenderna går åt det hållet.

• Semestra i Sverige, och det kommer vi ju göra i sommar med tanke på situationen. Det finns otroligt mycket att upptäcka i närområdet och i Sverige. Jag tycker inte att vi ska hamna i något fördömande, utan vi får göra en del i taget. Halvera dina flygresor.

• Det lättaste man kan göra är att köpa mat från närområdet och köpa mat enligt säsong. Man kanske inte behöver handla det som är flygfraktat hit. Vi behöver äta mer som vi gjorde förr. Sluta släng hållbar mat.

Hur väcktes ditt engagemang för vår miljö?

– Det var väl ganska tråkigt när jag var liten att trampa runt i Värmlandsskogen, men det var då det väcktes. Min familj var väldigt intresserad av svampar och växter.

Hur skulle du beskriva din drivkraft i arbetet med miljö?

– Jag känner att jag jobbar för barnen och för de som inte är födda än. Vi måste lämna över en värld där livsförutsättningarna inte är sämre än de vi haft. Det är inte okej att lämna över en förstörd värld.

Person/personlighet du ser upp till?

– Jag har ingen speciell förebild. Däremot ser jag upp till ALLA som gör sina röster hörda när de ser att människor eller för den delen natur blir illa behandlade.

Motto?

– Ibland går det bra. Ibland går det inte lika bra. Och det är okej. (Man behöver inte topprestera på alla plan hela tiden.)

Hur varvar du ner?

– Jag är hästtjej sedan barnsben, så ridning är mitt bästa sätt att rensa hjärnan. Att vandra på Öland eller i Smålandsskogen fungerar också. Hemma blir det trädgårdsjobb eller en tv-serie.

Läser/lyssnar eller tittar du helst på?

– Jag läser böcker (är med i en bokklubb där vi läser boken ”Pesten” just nu ) och tittar på TV-serier, mest drama. Just nu har jag börjat om på säsong 1 av Mad Men.

Jobb i ditt nästa liv?

– Driva en hästgård. Jag gifte mig med en person som blir allergisk vid blotta åsynen av en häst, då det får definitivt bli i nästa liv.

Vem skulle du ta med till en öde ö?

– Min man. Han är den enda som jag kan vara med 24-7. Och barnen kan väl också få hänga med. Om dom vill…

Tre kändisar du gärna skulle bjuda på middag?

– Jag är inte så intresserad av kändisar. Men om jag måste välja så blir det Johan Rockström, klimatforskare med en positiv approach, Lisen Bratt Fredricson, affärskvinna inom hästvärlden och Stefan Sundström, miljöengagerad musiker. Det kan nog bli intressanta samtal om hur hållbarhet och business kan och bör gå hand i hand.

Vad skulle du bjuda på?

– Öländska jordgubbar och annan god mat från trakten. Köpt på REKO-ring.

Vad är fredagsmys för dig?

– Laga god mat, dricka ett glas vin och sedan titta på någon rolig tv-serie tillsammans hela familjen. Alla andra dagar blir det mest att alla hänger vid var sin skärm.

Om du har en bucket list, vad står det på den?

– Mitt livsmål är att vandra hela gröna bandet – 130 mil från Grövelsjön i Dalarna till Treriksröset. Låta det ta sin tid, och bara tänka på att gå, äta och sova. Drömmigt eller hur! Efter det vill jag köpa en liten stuga på Öland i kanten av alvaret.

Profilen:

Sara Gripstrand

Ålder: 41 år.
Familj: Man och två barn.
Bor: Rinkabyholm i Kalmar.
Uppväxt: Karlstad.
Yrke: Strateg för ekologisk hållbarhet i Kalmar kommun.
Beskriv dig själv: Engagerad, envis och lojal.
Aktuell: Med Ekopodden, och så driver jag på att Kalmar kommun blir ekologiskt hållbar och så miljösmart som det bara går.

Läs mer

Nyheter

Kraftig ökning av nya företag i Kalmar län i juni

I juni i år skedde en ökning av registrerade företag med 28 procent, jämfört med juni 2019.

Nybro

Kvinna förd till sjukhus efter hundattack – blev biten i ansiktet

En kvinna i 20-årsåldern ska ha blivit biten i ansiktet av en lös hund.

Kalmar

Kvarnholmen ska få färre sopkärl

De gamla sopkärlen ska bytas ut mot nya sopsorteringskärl på fem platser på Kvarnholmen.

Kalmar

SMHI: Så blir veckans väder

Det ska inte regna på hela veckan, enligt SMHI, men det blir heller inget klockrent badväder.

Kalmar

Kalmarbor ska tränas i självförsvar: ”Stor efterfrågan”

Elise Wilhelmsson bjuder in allmänheten till självförsvarsträning.

Kalmar

Blåljus: Misshandlad man hittades av förbipasserande i centrala Kalmar

Den misshandlade mannen som hittades liggande på marken på Södra Långgatan i Kalmar misstänks nu själv för brott.