GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”Jag målade på alla tillgängliga stunder - dag, kväll och natt”

Jenny Schelin är grundskolläraren från Kalmar som har tecknat och målat hela livet och fortsätter med det vid sidan om den hektiska vardagen, och vars konst går att se på galleri i både Kalmar och Stockholm.
Publicerad 10 april 2021
Jenny Schelin, till höger, och Anne E Svensson som hon driver Ateljé 89 tillsammans med.
Jenny Schelin, till höger, och Anne E Svensson som hon driver Ateljé 89 tillsammans med.
Foto: Daniel Gual Photography

Intresset för att teckna och måla fick Jenny Schelin från sin pappa.

– Som liten satt jag i hans knä och såg på när han målade häftiga, galna motiv. Han målade med skofärg och lyssnade alltid på Bee Gees. Jag kunde sitta i timmar och se hur de där roliga figurerna växte fram på duken.

Under uppväxten var skissblocket alltid med henne och i vuxen ålder övergick tecknandet i målning.

– När mina barn var små på 90-talet målade jag små tavlor i akryl med motiv från det öländska alvaret. Jag gick kurs i kroki hos Monica Strandberg och i oljemålning hos Bengt Ågren.

Under en period varken tecknade eller målade Jenny, men inspirationen återvände när hon i början av 2000-talet köpte hus och ville ha en stor målning att hänga i vardagsrummet. Hon inhandlade en rejäl canvas och oljefärger, men hade till en början ingen idé om vare sig färg eller form.

– Sen kom det till mig! Jag såg vatten som strilade längs en glasruta och hur former uppstod som diffusa figurer som flöt in i varandra.

Den stilen har hon hållit fast vid.

2011 träffade Jenny maken Magnus, som peppade henne att måla mer och att också börja visa upp sina alster. Den första vernissagen var en vändpunkt.

– Det var där någonstans som mitt skapande kickade igång på allvar. Jag målade på alla tillgängliga stunder - dag, kväll och natt. Det var en helt ny värld som öppnade sig för mig. En ny dimension av livet som hade legat och väntat och nu var mogen för att berika mig.

Hur skulle du beskriva din konst för någon som aldrig sett dina verk?

– Jag målar i huvudsak i akryl på stora canvas, tjockt med färg, gärna breda penslar och spackelspade eller spatel. Motiven är mer eller mindre abstrakta och i de flesta återfinns den rinnande effekt av vatten som jag från början inspirerades av för att skapa en mystisk eller surrealistisk känsla.

Hur kommer det sig att du har konstgalleri i både Kalmar och i Stockholm?

– Efter mitt kreativa uppvaknande för runt tio år sedan började hemmet fyllas med tavlor och jag insåg att det inte var hållbart. Jag hittade en liten lokal på Esplanaden i Kalmar och 2014 öppnade jag Galleri Jenny, där min avsikt också var att skapa ett forum för ej etablerade konstnärer att få visa upp sig. Att vara med i processen när en människa tar sitt skapande vidare till nästa nivå och faktiskt vågar exponera den för andra är verkligen häftigt!

Och Stockholm?

– Jag flyttade dit 2016 och kände en enorm tomhet av att inte tillhöra ett forum som fyllde samma behov som Galleri Jenny. Så jag letade efter lokal och samarbetspartner och sedan 2018 driver jag Ateljé 89 på Regeringsgatan tillsammans med deltidskonstnären Anne E Svensson. Vi träffades när vi båda var intresserade av en lokal i Gamla stan och på den vägen är det.

Hur funkar det rent praktiskt?

– Min fina vän och före detta kollega Sanna Johansson är bildlärare och deltidskonstnär och kom tidigt in i bilden när det gäller Galleri Jenny. Vi driver idag verksamheten tillsammans och utan henne hade jag inte kunnat lösa det praktiskt. På Ateljé 89 finns jag på helgerna.

Till yrket är du lärare.

– Ja, det har jag varit i 26 år nu. Under mina sista år som verksam i Kalmar var jag i elva år speciallärare i engelska på Lindsdalsskolan. För närvarande arbetar jag som förstelärare i engelska i Österåkers kommun.

Hur är det att vara lärare idag?

– Yrket är komplext och krävande och ofta saknas resurser, som såklart drabbar elevernas kunskapsutveckling. Det finns stunder då man är nära att ge upp och bara springa mot horisonten. Det tror jag de flesta som arbetar inom skolan kan känna igen sig i...

– Med det sagt, de stunder som upplevs meningsfulla, känslan av att vara en betydelsefull person för eleverna, överväger och är så mycket starkare.

När kliver du upp på morgonen?

– Efter snooze från 06.01 till 06.09 och kaffe på sängen, om min man är hemma, reser jag mig upp runt 06.35 efter nyheterna.

Vad står på frukostbordet?

– Äter ingen frukost på vardagar men på lördagar och söndagar blir det scrambled eggs, bacon, färskpressad juice och mycket kaffe.

Hur startar du helst dagen?

– Som jag sa tidigare, kaffe på sängen och nyheter. Det bästa är att få ligga kvar en stund och inte behöva ge sig iväg.

Hur kan en vanlig arbetsdag se ut?

– Den är väldigt innehållsrik, högt tempo och varierande. En dag i skolans värld går knappt att dokumentera eller ens sammanfatta. Sällan är den slut när du kommer hem för då återstår ofta ytterligare två, tre timmars arbete. Tiden räcker inte till och du går till sängs med känslan av att inte ha hunnit med allt du borde. Nu under pandemin är inget sig likt och man måste vara förberedd på nya snabba förändringar varje dag.

Vad gör du helst en ledig dag?

– Jag är i ateljén/galleriet, målar eller bara umgås med nära och kära. Även en härlig promenad och en god middag står högt på listan.

Vad lyssnar du på?

– Jag lyssnar mycket på min sons musik, Pikes. Han är artist och songwriter. Ofta tjatar jag till mig utkast av nyskapad musik som jag lyssnar till när jag målar. I övrigt är jag är ju en gammal discotjej - numera discotant!

Jenny Schelin

Ålder: 54 år.

Yrke: Grundskollärare åk 1-7 (sv, eng, so, bild), åk 7-9 (eng), förstelärare i engelska på högstadiet.

Familj: Maken Magnus, sonen Christoffer, dottern Hilda och bonussonen Vincent.

Bor: Hägernäs Strand, Täby.

Uppväxt: Baldersvägen, Kalmar.

Simon KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.