Annons

Janna och Git om att skiljas från butiken: ”Vi är som en liten familj”

Janna Linglöf köpte butiken Polarn O. Pyret i Kalmar för 15 år sedan. Nu tvingas hon stänga när klädföretaget väljer att sluta med franchisekonceptet.
– Vi har fått så många meddelanden, samtal, mejl – folk är så ledsna. Vi har fått otroligt mycket värmande ord, det är underbart, säger Janna Linglöf.
Publicerad 7 februari 2023
Git Ekstrand och Janna Linglöf har blivit som en liten familj under alla år de jobbat tillsammans.
Git Ekstrand och Janna Linglöf har blivit som en liten familj under alla år de jobbat tillsammans.Foto: Linus Gunnarsson

Det var i slutet på förra året som Janna fick samtalet från huvudkontoret om att företaget skulle sluta med franchiseverksamheten. Beslutet innebär att butiken i Kalmar tvingas stänga.

– Det var kanske inte helt oväntat. Vi är bara fem franchisetagare kvar i Sverige och jag tror det är svårt att driva ett blandat koncept. Vi har andra önskemål om lösningar och det är två olika företag som ska sammanställas, säger Janna och fortsätter:

Janna Linglöf ser positivt på framtiden trots beskedet.
Janna Linglöf ser positivt på framtiden trots beskedet.Foto: Linus Gunnarsson
Annons

– Det är ju inte mitt beslut heller. Man känner ju inte att man har misslyckats. Vi har gjort det så bra vi kan och någon annan har tagit beslutet åt oss.

Efter att KalmarPosten berättade om beskedet har mängder av folk hört av sig till Janna och kollegan Git Ekstrand.

– Vi har fått så många meddelanden, samtal, mejl – folk är så ledsna. Vi har fått otroligt mycket värmande ord, det är underbart. Vi märkte redan under pandemin hur många fantastiska och trogna kunder vi har som kommer in i butiken och handlar. Vi är en privatägd butik och vår enda försäljningskanal är i butiken, säger Janna.

– Folk kommer in bara för att säga något. Vi har många trogna kunder. Jag har haft folk som handlat till sina barn och sedan har det kommit tillbaka som äldre och handlat till sina barnbarn, säger Git som arbetat i butiken i 33 år.

Janna köpte butiken 2008 och både hon och Git har många fina minnen från tiden i Kalmars stadskärna.

– 1 april är det 15 år sedan min första dag här. Det har varit helt fantastiskt. Det har varit som livet i övrigt, med- och motgångar såklart. Men vi har haft väldigt roligt i butiken. Vi är som en liten familj, säger Janna.

Janna Linglöf och Git Ekstrand kommer att göra det bästa av den tiden butiken har kvar.
Janna Linglöf och Git Ekstrand kommer att göra det bästa av den tiden butiken har kvar.Foto: Linus Gunnarsson

– Det är sorgligt. Vi tar det ganska lugnt ändå, det får ordna sig. Men det är tråkigt för city och kunderna också. Butiken har legat 35 år i Kalmar. Den hade varit igång två år när jag började. Det känns konstigt, det gör det ju. Det har varit ett sätt att leva. Jag har varit här så länge, säger Git.

– Jag sa faktiskt igår att jag träffar dig Git mer än min man. Vi kommer att sakna alla fantastiska kunder. Så roligt vi har haft med dem och vilket fantastiskt jobb vi har haft. Det har inte varit många lediga tider på 15 år. Jag har inte varit ledig mer än en vecka i sträck på 15 år.

Hyreskontraktet för butiken sträcker sig till den 31 maj, men Janna och Git kommer inte att tumma på energin den sista tiden.

– Nu är vi rätt taggade på att göra den sista tiden så bra som möjligt. Nu kör vi rätt in i kaklet och gör det så bra som möjligt de månader vi har kvar. Jag tänker att när en dörr stängs så öppnas en annan. Jag tittar inte bakåt, jag ser framåt. Man vet ju aldrig vad som dyker upp, avslutar Janna.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons