Jätten har blivit större

På lugna Klunkens backe behövs det inga väktare som patrullerar. I stället står jätten och vaktar. Bostadsrättsföreningen Jätten har snart haft en jätte på plats i 20 år. När den äldre blev sjuk, tillkom en yngre och något större jätte.
Publicerad 1 november 2020

Sedan 20 år tillbaka har en jätte vakat över Klunkens backe. Det är knappast något sammanträffande – bostadsrättsföreningen heter Jätten samtidigt som dess styrelse ofta har sprudlande idéer. Inte minst vicevärden Ulf Bergh som fick sig en snilleblixt runt millennieskiftet.

– I programmet satt träskulptören Sören Niklasson och pratade om olika figurer. Jag åkte ner till Växer och fick hit Sören. Snabbt började vi fila på en figur som skulle associeras till området Jätten och tankarna fördes till jätten Finn. Det var så idén föddes om att ha en skulptur på gården, säger han.

Precis som människor blir jättar också äldre. Med åren blev jätten sjuk och snart insåg föreningen att hans liv inte gick att rädda. Då kom de fram till att det var dags att ta fram en ny jätte.

– Den nya har blivit smalare, fast något större på längden, säger Ulf Bergh som höll tal när den nya jätteskulpturen invigdes.

Ett 60-tal personer samlades när den nya jätten skulle presenteras och det sedvanliga bandet skulle klippas. Bland åskådarna höjdes många positiva röster om träskulpturen.

– Han är finare än den andra, säger Kent och Rosie Söderberg som har bott i området i två år.

Bland de nyfikna i vimlet finns det andra som aldrig hann säga hej till den tidigare jätten. Karl-Olof och Lena Trulsson ser fram emot att bo på området tillsammans med jätten.

– Ja, han är jättefin. Kul idé! Vi ser fram emot att bo här. Det verkar vara ett lugnt och skönt område.

Wilhelm NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.