Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Jenny och Lasses livsresa med handelsträdgården

I 17 år har Ängsbackens handelsträdgård i Förlösa vuxit upp i takt med sina växter och träd. Pandemiåret 2020 gjorde att trädgårdsintresset ute i landet sköt i höjden och Ängsbacken ökade sin omsättning med två miljoner kronor. När de nu ser att den gröna näringen är på uppgång väljer paret och ägarna Jenny och Lasse Eskång att satsa stort.
– Vi blir lite tommare i plånboken, men vi har en hel värld framför oss, säger Jenny.
Foto: Linus Gunnarsson

När Jenny och Lasse flyttade till sitt hus 1996 hade de inga planer på att starta upp en handelsträdgård. De ville bo på landet och se sina barn växa upp med naturen in på knuten. Några år senare, 2005, började skapandet av Ängsbacken handelsträdgård.

– Vi trodde nog aldrig att vi skulle kunna leva på det här. Jag vet inte riktigt vad planen var, säger Jenny.

– Jo, planen var att du skulle odla kryddor och växter och sälja vid vägen, säger Lasse.

– Ja, sen blev det lite större, säger Jenny.

Ängsmarken bredvid parets hem gjordes om totalt i skapandet av handelsträdgården. Stenar som kom upp till ytan efter grävmaskinens framfart bildade stenmurar och rösen. De skapade gångar och vrår och växthus sattes på plats. De första åtta åren hade man endast en anställd, men år efter år har man vuxit i maklig takt. I ett antal år har paret haft tankarna på att utöka verksamheten, men de tankarna fick läggas åt sidan. Från en dag till en annan vändes världen upp och ner för paret.

– Jag fick bröstcancer, en jätteaggressiv, jag nästan dog. Det var den 23 maj för två år sedan. Jag gick från att hålla ett föredrag för 50 personer på kvällen och på morgonen efter låg jag på operationsbordet. De hade inte tänkt ge mig behandling utan jag fick beskedet att jag skulle få palliativ vård, säger Jenny.

Men läkarna tog tillbaka sitt besked. De såg att Jenny fortfarande hade kraften för att klara av sjukdomen.

– De sa: ”Vi tror att du har en sådan fighting spirit och vi tror att du kan ha 40 år kvar. Jag har fått fruktansvärda cellgifter och strålningsbehandlingar. Nu känns det som att vi har fått ett liv till, en extra chans.

Foto: Linus Gunnarsson

Jenny är på bättringsvägen och hennes man och kollega har nu lämnat sin tidigare karriär för att helhjärtat satsa på Ängsbacken.

– Vi har legat i stiltje i två år. När Jenny blev färdigbehandlad sa vi att nu kan vi satsa. Det vågade vi inte säga innan, säger Lasse.

Lasse har haft eget företag i 20 år och dessutom jobbat lediga dagar på handelsträdgården. Som konsult inom industriell automation har han varit runt om i världen.

– Det blev många nätter på hotell, lite sömn och dålig mat. Det ska bli skönt att tänka mer med kroppen och inte bara med knoppen. Man är ju inte 25 år längre, hela systemet säger ifrån. Jag jobbade med många tankeproblem och när jag kom hem kände jag att jag inte räckte till, säger Lasse.

– Vi sa att om du börjar jobba hemma och är ute i friska luften och arbetar med kroppen kanske du vinner 10 år i livet. Det blir som en investering i sitt liv istället för att stressa, bo på hotell och äta dåligt. Nu både lever vi och arbetar ihop, säger Jenny.

Med samlad kraft och ett starkt år ekonomiskt i ryggen lägger de allt krut på handelsträdgården. I fjol fick de köpa grannens åker, vilket gav möjligheten att skapa en ny parkering som redan har fått se dagens ljus och hela kundvarvet har byggts om. Man har byggt en ny kassa och butik. I det nya caféet installeras ett kök så att de kommer att kunna erbjuda lättare luncher och hembakat fika.

– Vi jobbar med tänket att vi ska bli ett utflyktsmål och inte bara en handelsträdgård. Våra kunder har inte så bråttom, kommer man hit stannar man ganska länge. Man släpper lös sina barn och man är inte så stressade när man är här. För oss är det väldigt viktigt att folk får med sig en feel good-känsla hem när de har varit här. Alla kanske inte handlar utan köper en kopp kaffe och tittar på ett träd. Jag tror det blir viktigare och viktigare, säger Jenny.

Dessutom har de nu en stor åker som kan förverkliga framtida drömmar och projekt.

– Vi ritar så många trädgårdar att vi vill ha ett batteri av egna växter att erbjuda. Vi vill inte vara beroende av att köpa in varenda växt. Jag tänker att vi kan börja med en egen produktion i en liten skala.

– Vi måste se till att få ett eget lager och odla till oss själva. Växterna är slut i Europa och fruktträden börjar ta slut i Sverige. Odlarna hänger inte med, fyller Lasse i.

– Vi har haft lite trädgårdsdesignkurser och det är något vi kommer att fortsätta med. Jag funderar även på kurser i odling av grönsaker och då kan man tänka sig att det ingår en odlingstäppa på vår åker eftersom många bor i lägenhet och inte har någonstans att odla. Det kan vara så att vi plötsligt har självplock med hallon och snittblommor. Jag tror att vi har en stor potential. Det är som att vi har sått ett frö. Jag tänker att det ännu bara är i sin linda, säger Jenny.

När både Jenny och Lasse nu har sitt huvudsakliga fokus på handelsträdgården har framtidsvisionen blivit mer tydlig.

– I 17 år har vi tänkt ett år i taget. Nu ser vi 20 år fram i tiden och att vi ska gå i pension här, säger Jenny.

– I 17 år har vi tänkt ett år i taget, men nu pratar vi om en längre tid. Nu ska vi gå i pension här och ser 20 år framför oss.

– 20 år för dig, jag går i pension om 10 år, säger Lasse.

– Då får du sitta här när du har gått i pension och bara vara snygg, säger Jenny skrattandes.

Läs mer