GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Joel brinner för trädgård och att hjälpa andra – startade eget

Joel Andersson, 38 år, arbetar som arbetsledare i Förlösa-Kläckeberga församling i Kalmar där han sköter om kyrkogårdarna och tillhörande träd. Där har han spenderat sina arbetsdagar i 14 år, men förra året började han att göra en gammal dröm till verklighet. Han startade företaget J.A Trädfällning och Trädgårdsservice med målet att till slut bara jobba för sig själv och hjälpa andra.
Publicerad 16 januari 2022
Joel Andersson brinner för trädgård och att hjälpa äldre.
Joel Andersson brinner för trädgård och att hjälpa äldre.Foto: Privat, Linus Gunnarsson

– Jag har arbetat med trädgård ända sedan ungdomen. Pappa och farfar arbetade med trädgård och mormor och morfar brinner för lantbruk. Det ligger i generna om man säger så. Jag går ju i arbetskläder 24/7. Om man ska ha en middag får man väl svida om, men jag är en arbetande människa. När jag väl är ledig håller jag på med min egen trädgård. Jag har två hus på landet, ett gammalt torp och ett bostadshus, säger Joel Andersson.

Foto: Linus Gunnarsson

Under sina 14 år inom kyrkan har intresset för trädvård växt, men även en vilja att hjälpa människor som är i störst behov av hjälpande hand.

– Jag ser vad som händer med pensionen för många äldre. Den blir mindre och priser på tjänster ökar. Därför fick jag idén om att jag som ensam företagare kan satsa på de äldre – de som verkligen behöver hjälpen. Många av de äldre som jag kommer till har respektive som har gått bort och de kan inte sköta om sina trädgårdar längre. Sedan hjälper jag andra också såklart.

Joel har under en tid arbetat med företaget vid sidan om arbetet som arbetsledare vid församlingen. Det har gjort att han har kunnat växa sakta men säkert.

– Jag började med en motorsåg och hyrde en skylift. Sedan har jag bara omsatt allt jag fått in för att bygga upp firman. Jag har köpt alla maskiner jag behöver som till exempel en flismaskin och en stubbfräs.

Foto: Privat

När Joel kommer hem till folk och deras trädgårdar är ett vanligt problem att träden har blivit en risk för bostadshuset.

– Det var väldigt vanligt förr i tiden att man planterade träden nästan intill husen och det blir en risk med tiden. Jag har gått ifrån hamling och stympning för det är samma sak som att döda trädet. Det fungerar inte i längden att göra en så stor beskärning på större träd, de ruttnar med tiden. Det är egentligen bara lind och pil som klarar av det. Därför är mitt resonemang att man plockar ner träden helt och hållet och kanske planterar ett nytt istället. Jag vill kunna sätta mig i bilen och veta att jag inte har lurat någon.

Vad har du för framtida mål?

– Planen är att lämna över kyrkan på ett fint sätt och vara med att hitta en efterträdare som jag successivt kan lära upp. Sedan är tanken att gå över helt och hållet till företaget under 2022. Mitt långsiktiga mål är att kunna livnära mig på det här och kanske anställa någon. Jag har inget mål med att sitta på massa pengar, det gör inte mig lyckligare. Det som gör mig lycklig är att kunna hjälpa folk och få ett: ”Tack Joel, det gjorde du bra”.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.