Annons

Johan har skrivit teater om sin fars jazzklubb: ”Svänger som det skulle göra på den tiden”

Snart har en ny musikteater vid namn ”När jazzen kom till Kalmar” premiär. Johan Sandholm har skrivit pjäsen utifrån sin fars dokumentationer från mitten av 1930-talet då han var med och startade upp musik-klubben Kalmar Hotklubb.
Publicerad 6 oktober 2022
Främre raden rån vänster: Ingela Trulsson-Sonnesjö, Mats Carnesten, Torben Grut, Muck Tegréus, Lise Larsen. Bakre raden (orkestern) från vänster: Johan Sandholm, Thomas Wiegert, Bengt Eklund, Ulf Gamme.
Främre raden rån vänster: Ingela Trulsson-Sonnesjö, Mats Carnesten, Torben Grut, Muck Tegréus, Lise Larsen. Bakre raden (orkestern) från vänster: Johan Sandholm, Thomas Wiegert, Bengt Eklund, Ulf Gamme.Foto: Pressbild

– De startade år 1935 och lyssnade på musik, importerade skivor från USA, stenkakor, men spelade även en del egen musik. Min far spelade bland annat banjo och gitarr och de andra var pianister och andra musiker, säger Johan Sandholm, som skrivit pjäsen.

– Men de fick motstånd när de satte upp konserten då det inte var helt populärt att sätta upp jazz på den tiden. Folk tyckte inte att det var musik att ägna sig åt.

Annons

Repetitionerna är i full gång på Lokalteatern inför premiären. Ett tiotal skådespelare, musikanter och scenografer jobbar för fullt med att få alla moment att sitta. Förutom skådespeleriet är det även flera musikaliska delar som ska övas igenom.

– Huvudsakligen blir det musik som är skriven eller inspelad på den tiden. En del är nya texter men i de flesta fall är det originaltexterna. Men det svänger som det skulle göra på den tiden om man säger så!

Berättelsen är baserad på Johans fars dokumentationer från när han var med och startade upp en av Kalmars första jazzklubbar.

– Men man behöver inte vara initierad i jazz-musik för att gå och se pjäsen, utan det är också ett tidsdokument. Det finns en del koppling till historiska händelser i Kalmar, som när ångkvarnen brann 1935 vilket blev en jättestor händelse. Den här branden uppstod genom en självantändning av trasor som användes för att rengöra tankar, vilket kunde ha ödelagt hela Kvarnholmen. Men man lyckades som tur var få hejd på den. Så förutom jazz så är det många starka Kalmaranknytningar!

Pjäsen är efter Johan Sandholms manus bearbetad och regisserad av Johan Bernander för Lokalteaterns räkning. Det här blir teatergruppens 37:e uppsättning sedan starten 1978. Pjäsen har premiär på First Hotell Witt den 7 oktober.

Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons