Annons

Fall av brittisk virusvariant i länet: ”Det var en tidsfråga”

På måndagen meddelar region Kalmar län att det första fallet av den brittiska virusvarianten som orsakar covid-19 har nått länet.
Publicerad 25 januari 2021
Foto: Leif Ingvarson / Mostphotos

Det aktuella fallet har koppling till en resenär från Storbritannien som kom till Sverige före årsskiftet. Genom smittspridningen har man kommit fram till fem personer i resenärens närhet som sannolikt har blivit smittade men att smittkedjorna därefter har brutits.

– Det var en tidsfråga innan vi skulle få vårt första bekräftade fall i länet. I det här fallet bedömer vi att smittkedjan brutits utifrån det som hittills framkommit i smittspårningen. Det finns naturligtvis en oro för att fler fall kommer att upptäckas i länet. Därför är det oerhört viktigt att gå och testa sig vid minsta symtom och har man varit i länder med nya varianter av viruset är det viktigt att testa sig och stanna hemma i sju dagar även om man är symtomfri, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.

Annons

Region Kalmar län meddelar att även om det syns ett minskat antal nya smittade den senaste tiden är förekomsten av covid-19 fortsatt hög. Därför betonar man att det är av yttersta vikt att alla följer de föreskrifter och allmänna råd som gäller.

Regionen skriver också att om man har kommit till Sverige från Norge, Storbritannien, Sydafrika eller Brasilien de senaste 14 dagarna behöver man göra följande följande:

• Lämna PCR-prov så snart som möjligt (gäller även barn från förskoleklass och uppåt).

• Stanna hemma i minst sju dagar och undvik kontakt med andra.

• Även övriga i hushållet bör stanna hemma i väntan på provsvar.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar även en andra provtagning på den femte dagen efter avresan från Norge, Storbritannien, Sydafrika eller Brasilien. Lämna prov även om det har gått mer än fem dagar.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons