Annons

Regionala rekommendationer upphör

På torsdagen meddelar Region Kalmar län att de flesta av de regionala rekommendationerna gällande covid-19 kommer att upphöra från och med 31 maj.
Publicerad 27 maj 2021

De två senaste veckorna har smittspridningen och belastningen på sjukvården minskat snabbt. Därför har smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin valt att häva alla rekommendationer förutom en – vid konstaterad smitta på arbetsplatser rekommenderas fortfarande användning av munskydd.

– Som ni har sett så går både smittläget med antalet bekräftade fall i länet och belastning på slutenvården ner och har minskat de senaste två veckorna på ett väldigt tydligt sätt. Därför har jag i egenskap av smittskyddsläkare fattat beslut om att efter den 30 maj häva alla regionala rekommendationer utom en. Den enda regionala rekommendationen som kommer att kvarstå är rekommendationen om munskydd på arbetsplatser vid konstaterad smitta. Denna rekommendation förlängs till den 31 augusti. Observera att de nuvarande regionala rekommendationerna kvarstår till och med söndag, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.

Annons

– Att vi nu kan lätta på de skärpta rekommendationerna som gällt för Kalmar län betyder inte att pandemin är över. Fortfarande gäller de nationella råden; håll avstånd, begränsa nya nära kontakter, tvätta händerna ofta, stanna hemma vid symtom och testa dig och res på ett smittsäkert sätt. Det är allas ansvar att bromsa smittan och när vi nu successivt öppnar upp samhället måste vi fortfarande göra det smittsäkert.

En förklaring till den snabba nedgången tror smittskyddsläkaren är en kombination av olika åtgärder. Bland annat att de regionala rekommendationerna haft effekt samt att årstiden har bidragit till en dämpad smittspridning, samt att över 90 procent av länets befolkning över 60 år har fått sin första vaccindos.

– Jag kan glädjande konstatera att antalet patienter som vårdas på våra sjukhus för covid-19 har minskat väldigt väldigt snabbt. Det har varit en drastisk förändring bara under den senaste veckan. Vi ser en snabb lättnad just nu. Det betyder också att vi gradvis ställer om verksamheten till ett mer normalt läge, jag vill vara tydlig med att det inte är ett normalläge än på långa vägar, men ett mer normalt läge där vi kan komma igång med en del verksamhet som har legat nere under en ganska lång tid. På totalen en väldigt fin utveckling vi ser just nu. Vi är redo att backa om det kommer ett bakslag, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist.

– Inte minst märks vaccinationseffekten på sjukhusen. Under de senaste veckorna har andelen över 70 år som legat inlagda med covid-19 minskat stadigt.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons